szerző:
MTI

A jó makrogazdasági mutatók, a stabil költségvetési helyzet miatt várható – még ha nem is azonnal –, hogy a Fitch után a Moody's is felminősíti a magyar államadós-besorolást, így befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet az ország.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint felminősíti a Moody's Magyarországot, azonban kérdés, hogy ez pénteken megtörténik, vagy csak a következő felülvizsgálatkor, ami novemberben esedékes.

A szakértő felidézte, hogy amikor a hitelminősítő pozitívra változtatta a magyar osztályzat kilátását tavaly novemberben, úgy fogalmazott, fontos a GDP-arányos államadósság trendszerű csökkenése és az alacsony költségvetési hiány, ami teljesült az utóbbi időszakban. Emellett folytatódik a gazdasági növekedés, ami bár lassulhat az uniós források hiányában, a folyó fizetési mérleg-többlete továbbra is nagyon magas – tette hozzá.

Elmondta, a Brexitet követően a forint nem gyengült sokat, jól átvészelte a turbulenciát, az állampapírhozamok pedig jelentősen esetek. Ez részben annak is köszönhető, hogy egyes piaci szereplők felminősítést várnak – jegyezte meg.

©

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a magas folyó fizetési mérlegtöbblet, a rendkívül jó költségvetési helyzet, és a stabil növekedés az elmúlt egy-két évben mind abba az irányba mutatnak, hogy Magyarország a Moody's-tól is megkapja a befektetésre ajánlott kategóriát. Szintén emellett szól, hogy a fiskális lazítás – amit általában nem néznek jó szemmel a hitelminősítők – nem veszélyezteti a költségvetési célokat, sőt, a GDP-növekedés élénkítését célozza – mondta.

A pozitív előjeleket szaporítja az elemző szerint, hogy a Moody's június végén pozitív előjellel látta el a teljes magyar bankrendszer adósbesorolását, már a Brexit-referendum eredményének ismeretében.

Ezzel szemben szerinte a másik serpenyőben mégis a Brexit szerepel jelentős súllyal, főként az elhúzódó politikai és gazdasági bizonytalanság tovagyűrűző hatása miatt, valamint az, hogy az idei első negyedévben a magyar gazdaság messze a várakozások alatt teljesített.

További érv a felminősítés ellen Virovácz Péter szerint, hogy a Moody's csupán 2015 novemberében látta el pozitív kilátással a magyar adósosztályzatot, és a hitelminősítők jellemzően legalább egy évet várnak a pozitív kilátás és a felminősítés között. Ugyanezt az elvet követte a Fitch is, aki májusban elsőként befektetésre ajánlott kategóriába emelte Magyarországot – jegyezte meg az elemző.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Itt vannak a tao-milliókat fizető cégek

Itt vannak a tao-milliókat fizető cégek

Visszatérnek a mínuszok

Visszatérnek a mínuszok

ITV: Az év végéig húzná el a brit kormány a Brexitet

ITV: Az év végéig húzná el a brit kormány a Brexitet

TEK: Vonattal járt Magyarországon az új-zélandi terrorista

TEK: Vonattal járt Magyarországon az új-zélandi terrorista

Tolatás közben ütötte el a járdán álló gyalogost

Tolatás közben ütötte el a járdán álló gyalogost

Alig érkeznek menekültek Olaszországba

Alig érkeznek menekültek Olaszországba