szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az nem volt kérdéses, hogy az európai importra építő brit kereskedelmi vállalatok jelentős része kénytelen lesz saját áraiban érvényesíteni a font árfolyamának 10 százalékos gyengülését az euróval szemben. A kérdés inkább az volt, hogy melyik szektor lép elsőként.

A szőnyegek és más padlóburkoló anyagok kereskedelmével foglalkozó cégek forgalmi adatai ritkán kerülnek a vezető gazdasági lapok címoldalára. A Brexit azonban sok más mellett ezt a szabályt is felülírta. A Bloomberg amerikai gazdasági hírügynökség beszámolója szerint elsőként a Headlam  nevű brit cég jelentette be, hogy a font árfolyamának zuhanása miatt drágábban szerzi be az általa forgalmazott termékeket a holland és a belga gyártóktól, így kénytelen árat emelni. Az emelés mértéke hat százalékos lesz, vagyis annyi, ami fedezi a megnövekedett beszerzési költségeket.

Piaci elemzők a kereslet visszaesését valószínűsítették az ágazatban a Brexit hatása miatt. Bejött, amit jósoltak. A kérdés most az, hogy melyik szektor lesz a következő. Korábban két számítógépgyártó, a Lenovo és a Dell jelezte, hogy várhatóan 10 százalékkal növeli árait a brit piacon.

Van, akinek olcsóbb lesz

Az érem másik oldala, hogy azok a nemzetközi cégek, amelyek fontért vásárolnak Nagy-Britanniában, most jobban járnak. Az Asos divatcég tavalyi bevételeinek több mint a fele (57 százaléka) a szigetországon kívülről érkezett, és ez az arány tovább nőhet, tekintettel arra, hogy termékei olcsóbbak lettek az euróban vagy dollárban fizető megrendelők számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Radar360: Helyzet van a választási törvény és George Clooney körül

Radar360: Helyzet van a választási törvény és George Clooney körül

Jókora bálnauszonnyal és kéziváltóval érkezik az új Porsche 911 GT3

Jókora bálnauszonnyal és kéziváltóval érkezik az új Porsche 911 GT3