szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ír statisztikai hivatal a bruttó hazai termék (GDP) 26,3 százalékos tavalyi növekedéséről számolt be kedden, azonban a látványos emelkedés nem a reálgazdasági folyamatokat tükrözi, hanem a statisztikai számbavétel mkódosításának hatását.

A nagy ugrást főként az okozta, hogy teljes vállalati mérlegeket minősítettek át – közölte a statisztikai hivatal. Így számos adómegtakarítási célból Írországba költöztetett székhelyű cég teljes globális profitját is beszámítják az ír GDP-kimutatásba.

A székhelyáthelyezéssel történő adóoptimalizálás kedvelt célpontja lett Írország az elmúlt években. A vállalatok általában a származási országban végzik fő tevékenységüket, azonban adóügyileg a kedvezőbb adókulcsú célországba tartozónak vallják magukat.

Eredetileg a 2015-ös GDP-növekedést 7,8 százalékra becsülték. Ez is azt mutatja, hogy az ír gazdaság határozottan növekedési pályára állt, folyamatosan nőnek az adóbevételek és 2012 óta felére, 7,8 százalékra csökkent a munkanélküliség.

"A valóság az, hogy egy átlagos ír háztartás nem ébredt ma reggel bámulatosan gazdagabban fel" – mondta Austin Hughes, a KBC vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy az állam és a magánszektor adóssága abszolút értékben ugyanannyi maradt, és a Brexitnek is hatása lesz a növekedésre.

A GDP-számítás módosítása hatással volt egyes fontos pénzügyi mutatókra is. Michael Noonan ír gazdasági miniszter közlése szerint a tavalyi államadósság GDP-arányosan 79 százalékra csökkent az eredetileg becsült 93,8 százalékról, míg a költségvetési hiány is árnyalatnyival, 1,9 százalékra javult.

Több szakértő is azt hangsúlyozta az adatokat kommentálva, hogy a GDP-mutató nem alkalmas a gazdasági folyamatok leképezésére. Simon Barry, az Ulster Bank vezető közgazdásza szerint a lakossági fogyasztási adatok jobban tükrözik az ország gazdasági teljesítményét.

Tavaly Írországban 4,5 százalékkal nőtt a fogyasztás az egy évvel korábbihoz képest, míg idén az első negyedévben a 2008-as válság óta a legjobb adat jött ki, 2,1 százalékos növekedést mutatott a fogyasztás negyedéves alapon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!