szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A máltai bejegyzésű Javelin a tulajdonosa annak a Hunguard Kft.-nek, amelyik egyedüliként végzi a közművállalatok auditálását. A magyar cég tavaly 1,4 milliárd forintos árbevételt produkált szolgáltatása révén.

Közel 200 millió forintot keresett a máltai bejegyzésű Javelin Ltd. azon, hogy a kormány az elmúlt években – vélhetően direkt – egyetlen  cégre szabta a közművállalatok auditálását – írja a Népszabadság.

Az egész történetben nem is a Javelin a lényeg, hanem a máltai bejegyzésű cég által tulajdonolt Hunguard Kft.

A Hunguard egy informatikai cég, amelynek többségi tulajdonával Csík Balázs rendelkezik 2011 óta. Csík nagyon jól járt a cég megvásárlásával, mert miután a kormány előírta a közműszolgáltatók számlaaudit-kötelezettségét, kiderült, hogy az ezt végző tanúsítócéggel szembeni követelményeknek csak az ő cége felel meg.

A nyerőgép-biznisz egyetlen nyertese

A még a valódi beindulása előtt kivégezték a szerveres nyerőgépipart, de egy cég így is hatalmasat szakított rajta - írja a FortunaWeb nevű, szerencsejátékkal foglalkozó weboldal.

A Hunguardnak kb. ezer közműcéggel kellett szerződnie, mindezt vetélytárs nélkül, mert a Népszabadság információi szerint a Miniszterelnökség és az NGM javaslatára újra átírták a követelményeket, megint úgy, hogy csak Csík Balázs cége feleljen meg azoknak.

Hogy mekkora biznisz az auditálás, jól mutatja, hogy a közműcégek egyenként több mint 10 millió forintot fizettek a szolgáltatásért. Később a nyerőautomaták kötelező auditálását is a Hunguard végezhette el. A lap úgy tudja, hogy tavaly több mint a háromszorosára, 400 millióról 1,4 milliárd forintra ugrott a Hunguard Kft. árbevétele. A társaság eredményessége még nagyobb mértékben nőtt: kétszázmillióról csaknem egymilliárdra.

A tulajdonosok az adózás utáni 781 milliós nyereségből 254 milliót vettek ki osztalékként, több mint félmilliárdot pedig bennhagytak.

Mindeközben 2016 januárjában a fentebb említett máltai cég lett a Hunguard többségi tulajdonosa.  A cég kisebbségi tulajdonosa, Lengyel Csaba szintén eladott valamennyit saját tulajdonrészéből a máltai cégnek.

Ez azért fontos, mert a máltai szabályok szerint az osztalék után nem kell adót fizetni, vagyis Csíkék adózás nélkül vehették ki az osztalékot.

A cég a Népszabadság megkeresésére csak annyit írt, hogy az ügylet teljesen legális volt.

Magáról a máltai cégről keveset tudni. A Népszabadság szerint sokszor a Javelint is Lengyel Csaba képviseli, de alapjáraton egy cégképviselettel foglalkozó vállalkozás, a Gnosis képviseli. A máltai céginformációs adatbázis szerint a szintén Máltán bejegyzett Kinanis Fiduciaries Ltd. és a Levantes Management Ltd. a Hunguardot birtokló Javelin tulajdonosa. A Kinanis Fiducia­ries Ltd. tulajdonosa a ciprusi Kinanis & Co., valamint a szintén ciprusi Christos P. Kinanis, és még folytathatnánk a sort.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Erősödik a politikai vita a kínai vakcina miatt

Erősödik a politikai vita a kínai vakcina miatt

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára