szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ennél rosszabb mutatója csak Venezuelának és Görögországnak van - állapítja meg a Bloomberg. Egy évvel a 18 milliárd dolláros IMF hitel egyezmény után Ukrajna államkötvényei ismét megindultak a kuka felé. Eladást javasoltunk minden ügyfelünknek- nyilatkozta a térségben nagyon is érdekelt Danske bank vezető elemzője.

Két problémát emelt ki: az egyik a politikai kockázat. Putyin orosz elnök a terrorizmus támogatásával vádolta meg Ukrajnát a Krímben. Porosenko ukrán elnök válaszul arról beszélt, hogy nem kizárt egy orosz katonai invázió Ukrajna ellen. Ki akar pénzt befektetni ilyen helyzetben?


Nemcsak politikai, de gazdasági problémák is vannak bőven Ukrajnában, ahol az IMF program nem nagyon működik. Nem véletlenül mondott le a gazdasági miniszter februárban. Pedig az első félévben még látszólag jól mentek a dolgok: Ukrajna államkötvényeit vették, mint a cukrot. Ide áramlott a rövid lejáratú forró pénz, melyet vonzottak a viszonylag magas hozamok. Csakhogy a forró pénz nagyon gyorsan távozni is tud. Augusztusban megindult az eladási hullám. Párhuzamosan a hozamok az égbe szöktek: a 2019 szeptemberében lejáró államkötvények hozama 43 bázisponttal nőtt, és 8,32 százalékra emelkedett.


De vajon kitart-e addig Ukrajna?

A csőd kockázata 17,8 százalék. Ennél rosszabb mutatót csak Venezuela és Görögország produkál. Korábban Ukrajna nagy figyelmet kapott Washingtonban, de az elmúlt egy év kétes eredményei kijózanítóan hatottak. Ukrajna 91 milliárd dolláros GDP-je várhatóan csökken az év végéig. Ez pedig azt is jelenti, hogy az országnak semmilyen esélye sincs elérni a 125 milliárd dolláros GDP-t. A 18 milliárd dolláros IMF hitel egyezmény viszont számol azzal a prémiummal, mely a 125 milliárd dolláros GDP felett jár. A 43 milliós Ukrajna tehát megközelíteni sem tudja Magyarország GDP-jét, miközben újra reális esélyként merül fel, hogy az állam jövőre csődbe mehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A francia EU-elnökség megváltoztatná a 3 százalékos deficitszabályt

A francia EU-elnökség megváltoztatná a 3 százalékos deficitszabályt

Rég nem látott válságba kerülhetett Észak-Korea a koronavírus miatt

Rég nem látott válságba kerülhetett Észak-Korea a koronavírus miatt

"Csak Magyarországon uszítanak egy egész armadát a hatalom ellenségeire"

"Csak Magyarországon uszítanak egy egész armadát a hatalom ellenségeire"