szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lassan tényleg eltűnik a pécsi magasház. Az egykor huszonöt szintes épület bontása a hatodik emeletnél tart, így az óriásdarura már nincs szükség, terepszintről is elérik a megmaradt részt – számol be a bama.hu.

A 25 emeletes tornyot az 1970-es évek közepén építették, de vázszerkezetének korróziója miatt életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintból megerősíttette, majd eladta a házat, de többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült hasznosítani az épületet. Az épületre végül 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal. Hosszas huzavona után végül idén tavasszal kezdődött meg a bontás.

Ugyancsak tavasszal drónnal készítettek búcsúvideót az akkor még teljes nagyságban álló épületről.

A szakemberek szintről szintre tüntetik el a szellemházat. Július elején a tizenhetedik emeletet bontották, és onnantól már nem ez a torony volt a város legmagasabb épülete. Itt láthatnak fotókat arról, amikor a 14. szint bontását kezdték meg. A ház darabjaiból egyébként hűtőmágnest készítettek, amelyeket a belvárosban árultak.

A bama.hu csütörtöki beszámolója szerint a bontás a hatodik emeletnél tart, így már nincs szükség darura, a földről is elérik a nagygépek az épület tetejét. A munkát végző STRABAG MML Kft. – Land-Bau Kft. konzorciumtól azt közölték, hogy a bontás terv szerint halad, és év végére befejezik. A toronydarut a héten elbontják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
27 éve fogant, most született meg egy kislány

27 éve fogant, most született meg egy kislány

„A Néppártnak most kell kitennie a Fideszt”

„A Néppártnak most kell kitennie a Fideszt”

Swingertalálkozón fertőződött meg koronavírussal több tucat ember New Orleansban

Swingertalálkozón fertőződött meg koronavírussal több tucat ember New Orleansban