szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megkezdődött a héten a pécsi magasház bontása. A 25 emeletet 1989-ben ürítették ki, voltak próbálkozások a hasznosítására, végül a bontása mellett döntöttek. A tervek szerint év végére tűnhet el teljesen. A város fideszes polgármestere kihasználta az alkalmat, és némi performansz keretében jelentette be a munka megkezdését.

A PécsMa.hu beszámolója szerint Páva Zsolt polgármester személyesen vezetett fel a bontási területről a lerakóig az a teherautót, amely elsőként indult el törmelékkel megrakva a szellemháztól.

©

A 25 emeletes tornyot az 1970-es évek közepén építették, de vázszerkezetének korróziója miatt életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintból megerősíttette, majd eladta a házat, de többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült hasznosítani az épületet. Az épületre végül 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Az egyik helyi televízió akkor forgatott az épületben, amikor a lakók megtudták, hogy valószínűleg ki kell majd költözniük.

A polgármester a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy egy nagyon régóta húzódó, a pécsieket irritáló helyzet szűnik meg a bontással. Csizi Péter, a város fideszes országgyűlési képviselője pedig arról beszélt, hogy a munka év végéig befejeződik, az épület helyén parkot akarnak kialakítani. A bontáshoz a kormány korábban 1 milliárd 256 millió forint támogatást biztosított.

©

Egy emelet 9-10 nap alatt tűnik el

A kivitelezők az ígéretek szerint gondoskodnak arról, hogy a munka a lehető legkisebb zaj- és porterheléssel járjon. Naponta legfeljebb négy-öt teherautó szállítja el a törmeléket a 6-os főúton Pécs keleti határába további feldolgozásig.

A 25 emeletes ház körül 16 méteres védőzónát kialakítottak ki, a Hungária út érintett szakaszának elterelése érdekében 100 méter hosszú ideiglenes elkerülőutat építettek. A gyalogosoknak védőtetős folyosót építettek.

A balesetveszély csökkentése érdekében a napokban egy Magyarországon eddig nem használt, egy-két szint magasságú védőpalánkrendszert húznak fel, amely a munkák haladtával folyamatosan lejjebb kerül majd.

Egy szint bontása kilenc-tíz napot vesz igénybe az írásos összefoglaló szerint.

Maros József építőmérnök, statikus korábban azt mondta: a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Dél-koreai vakcinafejlesztőket támadtak meg észak-koreai hackerek

Dél-koreai vakcinafejlesztőket támadtak meg észak-koreai hackerek

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben