szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy háromgyerekes brit anya állítása szerint felére csökkentette családja konyhapénzét, miután felhagyott azzal, hogy a szupermarketekben vásároljon be. Elmondjuk, hogy csinálta!

Egy háromgyerekes brit anyukáról ír a Daily Mail, aki néhány trükkel drasztikusan lecsökkentette a családja étkezésére költött költségeket, vagyis a konyhapénzt. A lap azt írja, Kate Haigh és családja korábban hetente 130 fontot költött az étkezésekre, de ezt mára kevesebb, mint a felére csökkentették, és 60 fontból is ugyanúgy ellátják magukat. A nő azt mondta, egy év alatt mintegy 3000 fontot spóroltak meg, miközben ugyanúgy változatosan és egészségesen esznek, nem kellett igazából lemondaniuk semmiről.

Kate Haigh minden étkezéshez maga állítja elő az ételeket, sokat rögtönöz, de elmondása szerint ha tele van a kamra és sokféle alapanyag van otthon, akkor a főzés nem is feltétlenül hosszadalmas folyamat, gyorsan össze lehet dobni valamit. Mint mondta, azzal, hogy ő főz minden étkezéshez amellett, hogy sokat spórolnak, a feldolgozott élelmiszereket is kiiktatták az étrendjükből, ami egészségesebb.

A családanya szerint a spórolásnál az egyik legfontosabb, hogy az ételpazarlást megakadályozzák, vagyis hogy minél kevesebbet kelljen kidobni a végén. Mint mondta, szerinte ezért rossz felfogás az, amit sokan követnek, hogy előre nagy adagokat főznek egy-egy ételből, majd adagonként lefagyasztják. Szerinte ez pazarlás és a kapzsiság egy formája, és ő csak annyit főz a családjának, amennyit egyszerre elfogyasztanak - ez pedig szerinte kevesebb pénzbe is kerül, és a fogyókúrának is jót tehet.

Ráadásul az étkezéseknél kis adagokat tálal, hogy kevesebbet hagyjanak a tányéron és kevesebbet pazaroljanak, de mindenki mehet repetázni, aki akar. Ha valami mégis megmarad, azt másnap próbálja meg újrahasznosítani egy másik ételben, és csak végső esetben fagyasztja le a maradékokat.

A nő rengeteg zöldséget használ az elkészített ételekhez, és egy kevés jó minőségű húst, amit online vásárol nagy kiszerelésben. A húst kis adagokban fagyasztva tárolja, így bármikor elő tud belőle venni, ha szüksége van rá.

A család alapvetően lemondott arról, hogy szupermarketben vásároljon be, ehelyett online veszik az élelmiszereket nagy adagokban, így mindig van otthon elég alapanyag ahhoz, hogy összedobjanak valamit.

Ráadásul úgy döntöttek, a zöldségek és gyümölcsök egy részét maguknak fogják megtermelni, a kertjükben zöldbabot, krumplit, céklát, káposztát és karfiolt termesztenek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!