szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy év alatt rosszabb és drágább lett a közétkeztetés - mondja az ellenzéki párt

    A tavaly szeptemberben életbe lépett menzareform az első perctől fogva éhes gyerekeket, elégedetlen szülőket és tehetetlen iskolákat eredményezett - jelentette ki
Lengyel Szilvia, az LMP szakszóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Mivel sok gyerek otthagyta a sótlan ételeket, mégis a szülőknek kellett otthon ebédet adniuk nekik, a menzán kidobott ételek pedig növelték az élelmiszerpazarlást - mondta.

    A magyar közétkeztetés rosszabb és drágább lett az elmúlt egy évben, és a közétkeztetési rendelet azt az elvárást sem tudja teljesíteni, hogy a helyi termékek minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra - közölte. Ezt támasztja alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal július végén közzétett vizsgálata is, amely szerint a közkonyhákat igénybe vevő másfél-két millió ember 60 százaléka közepesnél rosszabb minőségű konyhán étkezik - hangsúlyozta. Ehelyett minőségivé, emberközelivé és nonprofittá kell tenni a közétkeztetést - összegzett a párt országos elnökségi tagja.

    Információi szerint, mondta Lengyel szilvia, az év első felében közétkeztetők, élelmezésvezetők, táplálkozástudományi szakemberek letettek egy tervezetet a szakminisztérium asztalára, amely korrigálná a reform hibáit. Ám nem történt semmi, a kormány tehát nem szeretné felvállalni a korrekciót - tette hozzá.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!