#menzareform

 

"A szerethető menza gyermekvédelmi kérdés"

A menzaélmény egy életre meghatároz mindenkit, tudatosan vagy sem, és ezt az ízeken kívül sok más is befolyásolja. Ha a gyerek az iskolában sem érzi jól magát, mert megalázzák, nincs sikerélménye, akkor nehéz lesz olyan ételt készíteni, amit élvezettel eszik meg – többek között erről beszélgettek szakértők egy gasztronómiai kiállításon. Az is szóba került, miért gond, hogy a dietetikusokat nem vonzza az élelmezési terület, és hogy miért jó a pazarlás ellen a svédasztal.




Nem az új szabálycsavarás viszi sírba a menzás cégeket, de már alig állnak a lábukon
 

Nem az új szabálycsavarás viszi sírba a menzás cégeket, de már alig állnak a lábukon

Úgy tűnik, az a legkisebb baj, hogy idén 60 százalékra kell növelni a hazai alapanyagok arányát a közétkeztetésben, jövőre meg 80-ra. Ennél sokkal keményebben megsorozta az iparágat az infláció, az, hogy náluk nincs rezsicsökkentés, és legfőképp az, hogy hiába a felrobbanó költségek, minimum nyár közepéig nem lehet árat emelni a járványveszélyhelyzet miatt. Közben a menzacégek megítélése továbbra is a mélyben van, pedig a masszává főtt, ízetlen fogásokért elsősorban a kezüket megkötő törvényi szabályozást lehetne okolni. Az ötlet pedig, hogy váltsanak svédasztalos étkeztetésre, teljesen irreális.



Emmi: hosszú idő kell az új menzás ízek elfogadásához
 

Emmi: hosszú idő kell az új menzás ízek elfogadásához

"Komolyan és mélységében" kíván foglalkozni a gyatra új menzás kosztról szóló újságcikkekkel az Emmi, amely nem kapott eddig hivatalos jelzést arról, hogy a szülők lemondták volna az iskolai étkeztetést a szeptember 1-én bevezetett módosítások óta. Rétvári Bence államtitkár viszont hozzátette, a visszajelzések szerint az új ízek elfogadásához hosszú időre van szükség.

MTI / hvg.hu MTI / hvg.hu