szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyetlen saját fillért sem ad a Hunguest Hotels Zrt.-ért, ráadásul további mintegy 20 milliárd forint kölcsönt is kap a baloldaliként elkönyvelt üzletembertől, Leisztinger Tamástól megszerzett szállodák fejlesztésére Jászai Gellért, aki egyszer már nagyot bukott egy ingatlanbizniszben.

„Ezzel nem lehet baj. Fent már eldöntötték.” A HVG információi szerint efféle mondatok röpködtek az elmúlt hónapokban azokban a döntéshozói körökben, amelyekben az ügyletet lebonyolították. A hetilap legfrissebb számában bemutatja azt a gyakorlott pénzemberek számára is nehezen átlátható, csavaros konstrukciót, amelynek révén Jászai Gellért megszerzett 14 Hunguest szállodát.

Ismerői szerint az üzletember mindig is abban látta a kapitalizmus lényegét, hogy pénz nélkül, pusztán banki kölcsönből tud pénzhez jutni. De miért mentek bele a bankok (az Erste Bank, az MKB és az Eximbank) abba, hogy alig három hónap alatt lezavarják a számukra túl nagy haszonnal nem kecsegtető üzletet? Van-e alapjuk azoknak a találgatásoknak, hogy Jászai igazából nem is magának vásárolt be? Mekkorát buknak a korábbi résztulajdonos szakszervezetek, amelyeket aprópénzzel fizetnek ki? Ha kíváncsi a válaszokra, olvassa el a friss HVG cikkét.

A Hunguest Hotels közleményben az alábbiakról tájékoztatta szerkesztőségünket:

A Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt. határozottan cáfolja azokat a híreszteléseket, melyek szerint az Eximbank és az Erste Bank 25 milliárd forintos (80 millió eurós) hitelt biztosítana a társaság számára. A vállalat hiteleinek refinanszírozása nem a társaság felvásárlásának része, hanem annak előfeltétele.

Mint ahogyan azt idén áprilisban a Hunguest Hotels bejelentette, a társaság tulajdonosa eladásra készíti fel a szállodaláncot. A folyamatban lévő tranzakciónak azonban nem a része, hanem előfeltétele a vállalat hiteleinek refinanszírozása. Az ügyletben az Eximbank és az Erste Bank nyújt konzorciális hitelt a Hunguest Hotels számára, a bankok által biztosított hitelösszeg azonban az általános banki gyakorlatnak megfelelően nem azonos a folyósító pénzintézetek által a társaság vagyonelemeire bejegyzett biztosíték mértékével – annak nagyjából a fele. A Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt. árbevételének jelentős hányada exporttevékenységből származik, ezért az Eximbank az irányadó jogszabályok alapján 2013. óta finanszírozó partnere a turisztikai vállalatnak. A Hunguest Hotels vállalati hiteleinek újrafinanszírozásában az Eximbank szerepe nem változott, a pénzintézet éppen akkora hitelkeretet biztosít a társaság számára, mint azelőtt.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban

Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban

Videón is látható, ahogy egy Ford Mustanggal tetőre borulnak Nyíregyházán

Videón is látható, ahogy egy Ford Mustanggal tetőre borulnak Nyíregyházán

Ha új Mac gépe van, töltse le rá az új VLC lejátszót

Ha új Mac gépe van, töltse le rá az új VLC lejátszót