szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felújították és szintbe hozták a fénysorompós vasúti átjárót Solton, az 52-es úton. Vonat viszont nem jár arra. A MÁV részletesen kifejtette, hogy akkor mégis mi indokolta a beruházást.

A 151-es számú, Kunszentmiklós-Tass–Dunapataj-vasútvonalon 2007-től a személyszállítás szünetel, de a hálózati üzletszabályzatban a tehervonati közlekedés engedélyezett Kunszentmiklós-Tass és Solt állomások között, így bármely magánárufuvarozó vasútvállalat bármikor menetvonalat rendelhet erre a vonalszakaszra a Vasúti Pályakapacitás-elosztó (VPE) Kft.-től.

Az elmúlt években többször is előfordult, hogy személyszállítás szempontjából szüneteltetett vonalon jelentős teherszállítási igény vetődött fel. Emellett a MÁV vasúti pályafenntartó és gyomirtó szerelvényekkel havonta többször közlekedik Solton át – írták szerkesztőségünknek.

Nagyon szép az új vasúti átjáró Solton, kár, hogy nem jár már ott vonat - fotók

Felújították és szintbe hozták a vasúti átjárót Solton, az 52-es úton. Már nincs szükség sebességkorlátozásra, és működő fénysorompó is van. Pirost viszont nem valószínű, hogy sűrűn fog mutatni, mivel ezen a vonalon évek óta nem járnak vonatok.

A szintbeli keresztezésen a közúti forgalom biztonságos áthaladásának biztosítása – a vasúti közlekedés gyakoriságától függetlenül – a MÁV jogszabályokban előírt feladata. Az útátjáró korábbi kialakítása és az aszfalt minősége pedig már nem felelt meg ennek a kritériumnak. A vasúti átjáró biztosítási módjának meghatározására jogosult hatóság előírása szerint  az útátjárót jelzőberendezéssel biztosítani kell, mert nagy a közúti forgalom, azon belül is sok kamion közlekedik arra.

Az előző teljes sorompó csapórúdjával pedig több probléma is volt. Mivel a teljes csapórúd a szerkezeti megoldás miatt nem nyitható fel függőleges állapotig, amikor két kamion pont az átjárónál egymással szemben haladt, és kénytelen volt félrehúzódni, esetenként beleakadt a vontatmány és letörte azt. Erre a múltban több példa is volt.

Próbálkoztak más megoldással, de

A MÁV korábban kezdeményezte a hatóságnál a sorompó megszüntetését azzal, hogy vonatáthaladás esetén jelzőőr biztosítaná a kereszteződés lezárását a közúti forgalommal szemben. A hatóság ehhez nem járult hozzá, és kötelezte a MÁV-ot a teljes sorompó fenntartására, majd ennek üzemeltethetetlen műszaki állapota miatt a területileg illetékes kormányhivatal útügyi osztálya helyből kezelt, fény- és félsorompóval történő biztosítást írt elő.

A telepítési és üzemeltetési költségek minimalizálása érdekében a sorompó vezérlése nem a közlekedő vonatok érzékelésével, hanem helyszíni kezelőfelületről történik, továbbá a sorompóberendezést döntően felújított anyagok felhasználásával, a MÁV saját kivitelezésben valósította meg.

Újak viszont a fényjelzőkben működő, jól látható LED fényforrások, melyek az észlelhetőséget javítják. Jelentősebb földmunkára, kábelek fektetésére nem volt szükség, és a cserét a kereszteződés burkolatának átépítésével összehangoltan végezte a MÁV.

Az új sorompó a berendezésbe beépített eszköz útján bármely hibáról a GSM hálózaton azonnal értesíti az illetékes műszaki diszpécsert, míg a régi teljes sorompó hibáját többnyire csak a rendőrség vagy az arra járó civil tudta bejelenteni, jóval a meghibásodás után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük

Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük