szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Index úgy tudja, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) felfüggesztette a 3-as metró felújításához kiírt metrópótlóbusz-tendert, miután Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter megtámadta a pályázati eljárást a KDB-nél.

A lap úgy tudja: a háttérben az lehet, hogy a miniszter a Volánbuszt támogatja, a társaság magyar buszokkal indult a tenderen, de BKK olyan határidős feltételeket határozott meg, amelyek ellehetetlenítették a szolgáltatásért folyó érdekharcban.

Így most előállt az a paradox helyzet, hogy a kormány által a BKK-ra erőltetett szolgáltatási pályázatot a kormány egyik képviselője fúrja meg a Közbeszerzési Döntőbizottságnál – fogalmaznak a cikkben.

A BKK-nak nem volt kötelező a szolgáltatási tender kiírása. A fővárosi anyagilag is sokkal jobban járt volna, ha a kiszervezés helyett a BKV vesz 150 új buszt. A vásárlásra kiírt pályázat rég lezajlott, a pénz megvolt, jó áron lengyel buszokat kapott volna a cég. Sőt, már a szerződést is megkötötték, amikor a kormány nyomására leállították az egészet. Így a főváros a buszpótlás teljes kiszervezése mellett döntött, és erre írtak ki egy újabb pályázatot – emlékeztet az Index.

Bár a BKV-nál kiszámolták, hogy a kiszervezés tízmilliárdokkal drágább, a főváros fejet hajtott a kormány akarata előtt, igaz azzal, hogy az esetleges többletköltséget a kormány fizeti. A jóval drágább szolgáltatási tenderre több gazdasági érdekcsoport is rástartolt, közöttük a magyar gyártású busszal induló Volánbusz is, aminek a szűk határidők miatt nem sok esélyt adtak eddig. A közbeszerzési vizsgálat után javulhatnak az esélyek.  

A Közbeszerzési Döntőbizottság és a BKK reakciója egyelőre nem ismert a tender felfüggesztésével kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről

Megjött a tájékoztatás: a jövő héten adják be a most elmaradt AstraZeneca-oltásokat

Megjött a tájékoztatás: a jövő héten adják be a most elmaradt AstraZeneca-oltásokat

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt