szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Líbia azzal vádolja a Wall Street egyik pénzintézetét, hogy lenyúlt tőle 1,2 milliárd dollárt 2008-ban a pénzügyi válság idején. A Goldman Sachs szerint Kadhafi pénzügyesei pontosan ismerték a kockázatait az ügyleteknek.

Juszef Kabbadzs, a Goldman Sachs fiatal és reményteljes üzletkötője Tripoliban olyan derivatív üzletekre beszélte rá Kadhafi pénzügyi tanácsadóit, melyekről azoknak halvány fogalmuk sem volt. Viszont utánozni akarták Abu Dhabit, mely megroppant amerikai bankok részvényeit vásárolta fel. Így aztán ők is Citigroup-részvényeket vettek, de nem készpénz ellenében, hanem egy bonyolult derivatív ügylet keretében. A pénzügyi világválság leértékelte a Citigroup részvényeit, a derivatív papírok értéke a nullára csökkent  és Líbia így 1,2 milliárd dollárt veszített.


Kabbadzs 9 millió dolláros prémiumot kapott az ügyletért, pontosabban ennyit ígért neki a főnöke akkor, amikor minden a legjobban ment. Aztán kiderült, hogy nagy bukfenc következik, akkor Kabbadzs az életéért reszketett egy előkelő hotelben, Tripoliban. Előtte Kadhafi pénzügyi tanácsadója leüvöltötte a fejét. Megfenyegette: nemcsak vele végeznek, de a családjával is Marokkóban. Kadhafi Líbiájában ez nem volt üres fenyegetés. Végül Kabbadzs kijutott Líbiából, és kérte a 9 milliós prémiumot. Nem kapta meg. A cég hőséből egyszerre pária lett. Áthelyezték egy olyan helyre, ahol Észak-Korea ügyeit intézhette volna, ha lettek volna a Goldman Sachs és Phenjan között ilyenek. A fiatal arab üzletkötő perrel fenyegetőzött. Erre a Goldman Sachs megállapodott vele: kap 4,5 millió dollárt, és befogja a száját! Kabbadzs ma az Öbölben egy átlagos pénzügyi cégnél dolgozik és hallgat.

 A New York-i bírónak viszont döntenie kell: átverte-e hozzá nem értő ügyfelét a Goldman Sachs akkor, amikor 1,2 milliárd dollár értékű derivatív papírt adott el Líbiának? Októberben várható a döntés – írta a Bloomberg amerikai gazdasági hírügynökség. Líbiának égetően szüksége lenne pénzre, hiszen Kadhafi halála óta (2011) teljes a káosz. A Goldman Sachs 2008-ban meg mesés pénzeket osztogatott a munkatársainak: egy dolgozó átlagosan több mint 600 ezer dolláros prémiumot kapott. A pénzügyi válság alaposan megrázta ezt a céget is, de ma is a Wall Street egyik nagyágyúja, mely nemrég vette fel londoni irodájába Barrosót, az Európai Bizottság volt elnökét. Ebben a londoni irodában dolgozott az ifjú Kabbadzs is, aki 1,2 milliárd dolláros kamu üzletre beszélte rá Kadhafi felkészületlen pénzügyi tanácsadóit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soros György az EU helyett most a tagállamoknak javasolja az örökkötvényt

Soros György az EU helyett most a tagállamoknak javasolja az örökkötvényt

Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását

Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását

FBI: Az orosz hírszerzésnek akarták eladni Nancy Pelosi ellopott laptopját

FBI: Az orosz hírszerzésnek akarták eladni Nancy Pelosi ellopott laptopját