szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Öveges-programban is kaszáltak szoftvereikkel azok a cégek, amelyek sok milliárd forint közpénzt kaptak az egykori Educatio Nonprofit Kft-től digitális tananyagokért. Az egyszer már kifizetett, ingyen letölthető szoftverekért tízmilliókat fizettek ugyanis önkormányzatok – írja a Blikk.

A Blikk múlt szombaton írt arról, hogy milliárdokat szórtak el itthon lényegében használhatatlan, korábban már megvett szoftverekre az iskolák infrastruktúrájának fejlesztése ürügyén. Az egykori Educatio Nonprofit Kft. összesen 12,7 milliárd forint ­uniós támogatást kapott erre a célra, amelyből több mint 4 milliárd ment el a digitális iskolai tananyagokra.

Az azóta már megszüntetett, az Emberi Erőforrások Minisztériumhoz tartozó állami cég egy olyan szoftverre fizetett milliárdokat, amelynek használati jogát korábban már megvásárolta a magyar állam. Ez volt a Virtuális szertár nevű program, amelyet 400 millió forintos uniós támogatásból fejlesztett ki korábban egy miskolci cég, és amihez egy egyszerű regisztrálás után bárki hozzáférhetett.

A Blikk csütörtökön azt írta: az Öve­ges-program kereté­ben önkormányzatok is tízmilliókat fizettek az ingyenesen letölthető tananyagért.

Az E-Animations Zrt.-nek például öt önkormányzat is fizetett a tananyagért, darabonként majdnem húszmillió forintot. Ez a cég, amely az anyavállalata révén már 400 milliót kasszírozott az államtól a Virtuális szertárért, majd két arra hajazó szoftverért egy konzorcium vezetőjeként kapott milliárdokat az egykori Educatiotól.

Az Öveges-programban ezen kívül még más, az E-Animations tulajdonosi körének érdekeltségébe tartozó cégek is kaptak tízmilliós megbízásokat kísérletek digitalizása címen, összesen majdnem kétszázmillió forintot nyerhettek el – állítja a lap.

A Blikk munkatársa kereste a közbeszerzési szerződéseket a cég nevében aláíró vezérigazgatót, ő azonban azzal hárította el a megkeresést, hogy már nem ő a vezérigazgató.

A cég honlapján feltüntetett számon viszont egy másik cég jelentkezett be, az E-Animationsról bevallásuk szerint nem tudtak, de visszahívást ígértek, ami lapzártáig nem történt meg.

Az Öveges-programmal kapcsolatban különösen nagy értékben, bűnszövetkezetben elkövetett csalássorozat ­miatt nyomoznak a hatóságok Hadházy Ákos LMP-társelnök feljelentése nyomán. A Blikknek Hadházy Ákos azt mondta: jobb lett volna, ha ezt a pénzt simán ellopják, mert pocsék tananyagot tettek le az asztalra, amelyből szerinte tanulni és tanítani is kész szenvedés.

A cikkből nem derül ki, mely önkormányzatok vásárolták meg a digitális tananyagot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rózsaszín hölgy: az alma, amelynek az a lényege, hogy kevés van belőle

Rózsaszín hölgy: az alma, amelynek az a lényege, hogy kevés van belőle

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet

Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet