szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Eurostat a maga módján ünnepelte meg a héten tartott tengeri világnapot.

Az unió statisztikai hivatala megvizsgálta, mekkora szerepet játszik a tengeri hajózás az EU tagállamok unión kívülre szánt exporttermékeinek célba juttatásában. Az eredmény meglepő: egy szigetország, Írország használja legkevésbé a tengeri útvonalakat kivitelének útba indításához. Az ír exportnak, értékben számolva, mindössze 23,9 százalékát rakják hajóra. Annál inkább használják a légi közlekedést. Kivitelre szánt termékeik 62 százaléka indul el repülőtérről. Az EU tagországok légi exportjának átlaga egyébként csak 29 százalék. Még az olyan, tengerparttal nem rendelkező országok, mint Ausztria, Csehország vagy Luxemburg is 27-37 százalékban tengeri kikötőkből indítják exporttermékeiket. 

A vizsgálat az EU-t egy egységnek tekinti. Ha tehát egy osztrák cég Indiába tengeri úton exportál, akkor a kiinduló pont a tengeri kikötő, például Rotterdam. Magyarországot külön nem említi a felmérést közlő Le Figaro, de a cikkből közvetve kiderül, hogy még mi is „tengeribbek” vagyunk, mint Írország.

Az írek persze azért szállíthatják légi úton exportjuk 62 százalékát, mert elsősorban nem autót, nagyméretű szerszámgépeket vagy gabonát adnak el. Hanem kisméretű, könnyű, de hatalmas hozzáadott értékkel rendelkező elektronikai, számítástechnikai termékeket. Ezeket vezető amerikai high tech cégek írországi leányvállalatai állítják elő. Például az Apple.

Egyébként az Eurostat vizsgálata szerint összességében nő a tengeri hajózás szerepe az unió külkereskedelmében. E téren, hűen hagyományaikhoz, a görögök az elsők, a hellén export háromnegyede tengeri kikötőkből indul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3000 éves sírokat találtak az Andrássy-kastély udvarán

3000 éves sírokat találtak az Andrássy-kastély udvarán

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd