szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elkezdődött a Fortress-ügyként ismert többmilliárdos csalássorozat tárgyalása szerdán a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyben 2072 rendbeli csalás és pénzmosás miatt emeltek vádat.

A mintegy 900 oldalas vádirat szerint Sz. F. Zsolt vádlott 2012 és 2014 között nem létező befektetési tevékenységet végzett nem létező társaságok nevében – ismertette Vizi Erika ügyész.

Az ügynek összesen 2072 sértettje van, az okozott kár mintegy 10 milliárd forint. A vádlott cselekménye 12 sértett esetében 50 és 500 millió forint közötti, 334 sértettnél 5 millió és 50 millió forint, 1431 esetében 500 ezer forint és 5 millió forint, 295 esetében 50 ezer forint és 500 ezer forint közötti kárt okozott.

A vádirat szerint a vádlotthoz vagy környezetéhez köthető hét, budapesti, amerikai, máltai, szingapúri bejegyzésű cég – köztük a Fortress Befektetési és Pénzügyi Kft. és a Fortress Holding Kft. – nem rendelkezett sem a Magyar Nemzeti Bank (MNB), sem külföldi pénzügyi felügyelet engedélyével betétgyűjtéshez, pénzügyi szolgáltatáshoz vagy portfóliókezeléshez, sem az ahhoz szükséges jegyzett tőkével.

A vádlott a csalássorozathoz üzletkötői hálózatot épített ki több száz üzletkötővel, az ügyfelek a befektetni kívánt összeget készpénzben pénzári befizetéssel teljesíthették vagy technikai számlára történő átutalással forintban, amerikai dollárban, svájci frankban vagy angol fontban.

Legalább 500 ezer forintot kellett befektetni. A valóságban a befektetők egyetlen esetben sem adtak megbízást befektetés indítására, és nem álltak kapcsolatban senkivel. A vádlott a befektetett összeget saját céljaira fordította, tényleges befektetési tevékenység nyújtása nélkül.

A vádirat szerint a férfi azt állította, a cégnek több mint 14 millió ügyfele és 2200 alkalmazottja van világszerte.

Az ügyfeleknek azt mondta, hogy a befektetett tőkét rugalmasan felhasználhatják, lejáratkor kivehetik a tőkét és a hozamot, vagy dönthetnek a hozam újbóli befektetéséről is. A kifizetések határideje az ügyletek lejáratától számított 10-15 banki nap volt.

A kiemelt befektetési ajánlat szerint a Fortress heti egyszázalékos hozamot ígért 40 hetes időtartamra, azaz 40 hét alatt 40 százalékos nettó hozamot – ismertette Vizi Erika. Az üzletkötőknek jutalékot fizettek, a befektetések futamideje 30 és 100 nap között volt.

A tárgyalás november 2-án a vádlott meghallgatásával folytatódik. Az ügyvéd a tárgyaláson a házi őrizet és a lakhely elhagyási tilalom feloldását indítványozta, de a bíróság a tárgyaláson ezt elutasította. Az ügyben a kiszabható büntetés mértéke 5 és 15 év közé esik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!