szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb offshore cég tűnt fel a Jobbik által támadott letelepedésikötvény-bizniszben, hiába mondta Rogán Antal, hogy az nem is úgy van, mert ismerjük a tulajdonosait.

Bár a legnagyobb forgalmat lebonyolító letelepedésikötvény-cég, a Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) a Kajmán-szigeteken van bejegyezve, azért nem számít offshore-nak, mert ismertek a tulajdonosai – magyarázta korábban Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője. Rogán 2013-ban, még a gazdasági bizottság elnökeként beszélt erről, meg is nevezve a tulajdonosokat: Boros Attilát, Lian Wangot, Simon Mutot és Jonathan Chant. (Emlékezzünk, utóbbi bankár volt az, akinek a neve szerepel a Habony Árpád számára foglalt exkluzív hongkongi helikoptertúra papírjain.)

Ám a csütörtöki Magyar Nemzet szerint Rogánnak "már megint nem sikerült igazat mondania", mert a cégből kiszervezték a legnagyobb bevételt hozó tevékenységet a nagyon hasonló nevű Hungary State Special Debt Management (HSSDM) nevű cégnek. Ez utóbbi cég tulajdonosai már a brit Virgin-szigeteken vannak bejegyezve, ahol a cégadatokhoz nem lehet hozzáférni, s így homályban marad a valós tulajdonosok kiléte.

A rejtélyes HSSDM-et Hongkongban jegyezték be 2012. december 4-én,

négy nappal azelőtt, hogy a letelepedési kötvényről szóló magyar jogszabály hatályba lépett volna.

A cégalapítók tehát eléggé jólértesültek lehettek. Az üzlet úgy működik, hogy a HSSDM aratja le a hasznot, mert ennek a cégnek fizetik be az ügyfelek az 50-60 ezer eurós szolgáltatási díjat, a HSSDF-nek pedig csak a kötvény árát, amelyet az továbbküld Magyarországra.

A HSSDM 2014 elején nevet váltott, beszédesen már Hungary Immigration Consultingnak hívják, és volt némi változás a menedzsmentben is. A tulajdonosi szerkezet azonban érintetlen maradt: 25 százalékban a Star Wealth Ltd., 30 százalékban a Prime Aly-ly Ltd., 45 százalékban az Ace Deal Investments Ltd. birtokolja.

Ezek a társaságok mind a Brit Virgin-szigetek által nyújtott adókedvezményeket és anonimitást élvezik, ezért nem lehet kideríteni, végső soron kik aratják le a hasznot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!