szerző:
hvg.hu

Egyre több van a propagandaminiszter rovásán, de nyoma sincs annak, hogy levonná a konzekvenciákat. Összeszedtük, mi az a pár dolog, amit illene végiggondolnia.

Mekkora lúzer volt Kiss Elemér, Medgyessy Péter kancelláriaminisztere, aki 2003-ban képes volt azért lemondani, mert kiderült, hogy az ügyvédi irodája állami megrendeléseket kapott. De még Schmitt Pál is belátta (vagy más láttatta be vele): plágiumügye, meg az annak kirobbanását követő ferdítések nyomán annyira kínossá vált a személye a jobboldalon is, hogy mennie kell.

A két bukott politikust csak azért említjük meg, mert fontos emlékezni arra, hogy vannak helyzetek, amikor le kell mondani.

©

Nem biztos, hogy sokan emlékeznek, de 2006 tavaszán a választási kampányban kiderült, hogy a Magyar Vizsla című lap egyik lapszámát egyenesen Rogán Antal kampányfőnök irodai faxgépéről küldték el a terjesztésre felkért Magyar Postának. Ez volt az az ingyenes újság, amely kifejezetten Kóka János gazdasági miniszter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vagyona ellen próbálta hergelni a választókat.

Az esetet két dolog miatt fontos megemlíteni. Egyrészt láthatjuk belőle, hogy az MSZP annak idején ugyanúgy politikai célra használta az állami cégeket, ahogyan most a Fidesz is teszi. Ujhelyi István ugyanis azzal buktatta le a Magyar Vizslát, hogy az állami tulajdonú Magyar Postától megszerezte a Magyar Vizslára vonatkozó fax másolatát, és a nyilvánosság előtt is bemutatta. Ezt azért fontos leszögezni.

Másrészt viszont a Fidesz oldaláról olyan magyarázatot hallhattunk, amely most nagyon ismerős lehet. Akkor a nyomdai cég vállalta a felelősséget, azt állította, hogy épp kampánylevelek ügyében járt bent egy munkatársa egyeztetni a Fidesz-irodán, és éppen ott merült fel, hogy a Magyar Vizslát a hivatalos verzió szerint kiadó Adózók Érdekvédelmi Szövetsége kérésére átfaxolja a Postának. „Gárván Gábor, a pécsi székhelyű G and G Nyomda Kft. munkatársa elmondta, hogy „régi, jól működő kapcsolatuk” van a Fidesszel, folyamatosan dolgoznak a pártnak. Hangsúlyozta, időben el kellett faxolniuk a dokumentumokat, és mint mondta, mindez ugyanúgy bármelyik budapesti partnerük irodájából megtörténhetett volna” – szól az akkori MTI-híradás, amely szerint Rogán a helyszínen sem volt abban az időpontban.

©

Nem tudjuk egészen pontosan, hogy Rogán Antal mivel delejezi környezetét, de úgy látszik, ha bajba kerül, mindig van, aki kiáll helyette a nyilvánosság elé és megvédi. Ahogyan 2006-ban, úgy a mostani helikopteres ügyben is előállt egy vállalkozó, aki megvédte Rogán Antalt és családját anélkül, hogy Rogán érdemben közölt volna bármit az ügyről: A 2006-os történethez hasonló fordulatokkal arról beszélt a helikoptert üzemeltető cég tulajdonosa – persze csak miután elsőre letagadta, hogy miről van szó –, hogy ő ajánlotta fel Rogán feleségének, Rogán Cecíliának, hogy visszahozza Mándokról (az ottani kastélyban szállt meg a Rogán család, miután Nyírtasson letudták a szombati lagzit).

Viszont az a helyzet, hogy Rogán Antal most nem egy ellenzéki kampányt vezető politikus, aki egy lebukós helyzetben magyarázkodik, hanem Magyarország kormányának kommunikációs minisztere, aki egyáltalán meg sem próbál magyarázkodni.

Sajnos kezdjük elfelejteni, hogy egy miniszternek ilyenkor le kellene mondania, úgyhogy szeretnénk emlékeztetni mindenkit arra, hogy miért kellene:

 1. Rogán hazudott a helikopterútról. Persze, hazudott 2006-ban Révész Máriusz is, amikor a luxuskormányozós Magyar Vizsla faxára azt mondta, hogy hamisítvány, de mondjuk őt utána ejtették is a kampányban, most csak bicikliügyi biztos. Rogán Antal viszont a kormány kommunikációs minisztereként hazudott, ami alapján messzemenő következtetések vonhatók le magáról a kormányzati kommunikációról is. Rogán tehát az első pillanatban letagadta a Népszabadságnak, hogy helikopterrel utazott volna, azt állította, hogy összekeverhették valakivel, majd a nyomaték kedvéért perrel fenyegette meg a lapot. Amikor már a bizonyító erejű fotókat is elküldték neki, elhallgatott. Később még azzal magyarázkodott, hogy fáradt volt a kisfia az autóúthoz. Még később azzal hárított, hogy „lezártnak tekinti az ügyet”, ami gyenge próbálkozás egy olyan ügyben, amelyben naponta derülnek ki újabb fejlemények.
  Rogán Antal és felesége
  ©
 2. Az hagyján, hogy elsőre hazudott, de azóta sem adott magyarázatot semmire, sem ő, sem a felesége: hagyják, hogy a helikopter- és a limuzincég vezetője álljon elő mindenféle magyarázattal, hagyják, hogy az első körben még üzleti titoktartásról szövegelő figurák hülyét csináljanak magukból, és nyíltan kibeszéljék, milyen állítólagos személyes beszélgetések nyomán jutottak arra, hogy mindenképpen el kell vinniük a Rogán családot valahová. Rogán arról sem nem adott számot, hogy a kb. havi 700 ezres nettó fizetése felvételét követően hogyan keveredhetett olyan helyzetbe, hogy ilyen értékű szolgáltatást igénybe vegyen. Sem arról, hogy milyen kapcsolat fűzi a fuvarozó cégek vezetőihez. Sem arról, hogy valóban mozgósították-e a nyírtassi lakosságot, hogy helikopterleszállót alakítsanak ki neki. Sem arról, hogy korábban miért hazudott. Rogán Antal érdemben nem mondott semmit.
 3. Éppen az a Rogán Antal helikopterezett el egy celeblagzira, aki tíz évvel korábban éppen a helikopterezés miatt támadta Kóka János szabaddemokrata gazdasági minisztert. Már az is szép emlék, ahogyan a „luxusbaloldalt” támadó, amúgy később Louis Vuitton táskát villantó Rogán helikopterügyi miniszternek nevezte el Kóka Jánost, de akkoriban a Fidesz eleve nagyon ki volt hegyezve a helikopterre: Wintermantel Zsolt jelenlegi újpesti polgármester például egyenesen azt ajánlotta Kókának, hogy a cége tulajdonában lévő helikoptert adja oda a mentőszolgálatnak. Viszont Kókának nem kell aggódnia amiatt, hogy a Fidesz-kormány alatt esetleg elkobozzák a helikopterét, mert az anno súlyosan luxusbaloldalozó Szijjártó Péter manapság magával viszi őt is a külügyminisztérium külföldi útjaira hozzá csatlakozó üzleti delegációval.
  ©
 4. A Rogán Antal körüli, magyarázat nélküli korrupciós ügyek egyik legnyilvánvalóbbja a letelepedésikötvény-ügy. Ebben kulcsszereplőnek számít a miniszter, hiszen a parlament gazdasági bizottsági elnökeként ő találta ki a rendszert. Márpedig a magyar letelepedési kötvények legfőbb ismérve, hogy azzal nem az állam jár jól, hanem a politikai kedvezményezett közvetítő cégek. És miközben a kormány a menekültek ellen uszít, a 300 ezer eurós kötvények megvásárlásával az jut be a schengeni övezetbe, aki csak akar.
 5. A Rogán Antal vezette kommunikációs minisztérium menedzselte le Magyarország legdrágább és legvisszataszítóbb uszító kampányát. Eltérő számítások vannak arról, hogy az egész kampányra és a népszavazás lebonyolítására összesen 13 vagy 17 milliárd forint ment el, az viszont tény, hogy a horribilis árú kampány sikertelen, a népszavazás pedig érvénytelen volt. Rogánnak – akiről a helikopterezés közben még az sem derült ki biztosan, hogy egyáltalán elment-e népszavazni – már csak emiatt is le kellene mondania.

Két nappal ezelőtt megszavaztattuk olvasóinkat arról, hogy menesztenék-e Rogán Antalt a helikopteres kaland miatt. A szavazás jelenlegi állása szerint 81,5 százalék elküldené, 13,2 százalék pedig legalábbis magyarázatot vár a történtekre, 5,3 százalék viszont nem rugózna a történteken. A szavazás állása persze még változhat, itt tud szavazni, vagy csekkolni az eredményt:

Ön szerint le kell-e mondania Rogán Antalnak?

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

Windows 10-et használ? Azonnal frissítsen, mert nagy lehet a baj

Windows 10-et használ? Azonnal frissítsen, mert nagy lehet a baj

Ashley Cole visszavonul

Ashley Cole visszavonul

Dave Grohl és Rick Astley meglepetésbulit tartottak egy londoni klubban

Dave Grohl és Rick Astley meglepetésbulit tartottak egy londoni klubban

Kínai kézbe kerülhet a mátyásföldi Ikarus park

Kínai kézbe kerülhet a mátyásföldi Ikarus park

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél