szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiakadtak az ultimátumon, így nincs szabadkereskedelmi egyezmény az EU és Kanada között.

A hétfői tárgyalásokon nem született megállapodás Belgium francia nyelvű vallon tartományában az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírásáról vagy annak elvetéséről – közölte Paul Magnette vallon miniszterelnök a megállapodásról folytatott értekezletet követően hétfőn. A La Libre Begique francia nyelvű belga napilap tájékoztatása szerint Paul Magnette kijelentette: "a mai nap nincs igen Vallónia részéről". A szabadkereskedelmi egyezmény jelen formájában továbbra is elfogadhatatlan a régió számára – tette hozzá. Charles Michel belga miniszterelnök a tárgyalásokat követően elmondta, már jelezte Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, hogy Belgium nem tudja aláírni a megállapodást.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője újságírói kérdésre hétfőn elmondta, az Európai Bizottság nem szab határidőt és hajlandó türelemmel lenni, amíg döntés születik Vallóniában. André Antoine, a vallon parlament elnöke korábban kijelentette, "nem lehetséges teljesíteni a határidőt", utalva arra, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő estig várt volna választ a belga szövetségi kormánytól, hogy garantálni tudják-e a megállapodást eddig akadályozó Vallónia tartomány beleegyezését.

A tájékoztatás szerint döntés hiányában határozatlan időre elhalasztják a csütörtökre tervezett EU–Kanada-csúcstalálkozót.

©

Az Európai Unió másik huszonhét tagállama kész aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást, ahogyan a belga szövetségi kormány is, utóbbinak azonban az ország államberendezkedése miatt szüksége van Vallónia beleegyezésére is. A 3,5 milliós, francia ajkú régió szerint a CETA káros hatással lenne az európai mezőgazdaságra és erősítené a multinacionális nagyvállalatok befolyását. Sokan ugyanakkor azzal vádolják a vallon vezetést, hogy belpolitikai célokból akadályozza az egyezséget.

Mindeközben az éppen Kanadában tárgyaló Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: Magyarországnak érdeke, hogy létrejöjjön a szabadkereskedelmi megállapodás az Európai Unió és Kanada között.

Szerinte a megállapodás azt jelentené, hogy a magyar járműipar, gyógyszeripar és élelmiszeripar termékei sokkal nagyobb teret kaphatnának a kanadai piacon. Szijjártó Péter egyébként úgy véli, a magyar mezőgazdasági, élelmiszeripari kételyeket, aggályokat ez a jelenlegi CETA "abszolút kezeli", így a magyar gazdaságnak az lenne az érdeke, hogy a megállapodást minél előbb aláírják.

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. Az ellenzők szerint azonban az egyezmény általános deregulációt von majd maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét. Szakértők attól tartanak, hogy a CETA kudarca ellehetetleníti az Egyesült Államokkal, illetve Japánnal készülő uniós szabadkereskedelmi megállapodást is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!