szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Transparency International (TI) magyar szervezete felügyeli az M6-os autópálya építéséhez kapcsolódó előkészítési és kivitelezési feladatokat – közölte Martin József Péter, a szervezet ügyvezetője. Ez az első állami nagyberuházás, amelyet civil szervezet ellenőrizhet.

Az Európai Bizottság a tavalyi felhívására jelentkezők közül választott ki 17, uniós forrásokból megvalósítandó projektet 11 tagállamban, ezek közé tartozik az M6-os autópálya befejezése – mondta Martin József Péter, a TI magyar ügyvezetője.

A független monitorozó szerepének betöltésére a Transparency International Magyarország Alapítványt jelölték. Az ügyvezető igazgató szerint háromoldalú megállapodásról van szó az ajánlatkérő, az ajánlattevők és egy független civil monitorozó között, a megállapodás azt jelenti, hogy minden, a közbeszerzésben részt vevő fél vállalja az átláthatóságot.

Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára közölte, a kormány számára kiemelten fontos az átláthatóság, a jogtiszta közbeszerzés, ezért támogatnak minden ezt segítő projektet.

Martin József Péter szerint az aláírók a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. és a TI Magyarország, az ellenjegyző fél pedig a magyar kormány képviseletében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkársága.

Az integritási megállapodást az Európai Bizottság kezdeményezte, az autópálya-beruházást, illetve a monitoring folyamatot is az unió finanszírozza – tette hozzá.

A monitortevékenység azt jelenti, hogy a TI hozzáfér minden dokumentumhoz, részt vehet a projekttel kapcsolatos összes megbeszélésen, és rendszeresen jelentéseket ad közre a tapasztalatokról, az állampolgárok tájékoztatása érdekében.

Vitályos Eszter szerint az ajánlatkérő, a monitorozó, az irányító hatóság, illetve a megállapodáshoz ajánlattevőként csatlakozó gazdasági szereplők a jogszabályok által előírt összes szükséges intézkedést megteszik, hogy a beruházással kapcsolatos közbeszerzési eljárások minden szakasza, a szerződéskötések és azok teljesítése is korrupciótól mentesen, átláthatóan valósuljon meg.

Nagy Róbert, a NIF vezérigazgatója közölte, az M6-os országhatárig tartó, mintegy 20 kilométeres szakaszának előkészítése folyamatban van. A TI nemcsak a kivitelezéshez, hanem az előkészítési folyamathoz tartozó beszerzéseket is figyelemmel tudja kísérni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!