szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Matolcsy György ugyan nem ment el az egykor Magyarországon tanult külföldiek találkozójára, de helyettese lenyomta a propagandaanyagot.

Váratlan hivatalos esemény miatt Matolcsy György jegybankelnök nem tartotta meg előadását az Alumni Meetingen, vagyis azon a rendezvényen, amelyen az egykor Magyarországon tanuló, és jó hírünket a világ 40 országában terjesztő korábbi diákokat látta vendégül az ország.

A Matolcsyt helyettesítő Palotai Dániel mindenesetre csodás képet festett a résztvevőknek a magyar gazdaság stabilizálásának folyamatáról. Hangsúlyozta a jó GDP adatokat, az államadósság csökkentését, a devizahiteles csapdából való kimászást, a kamatcsökkentés előnyeit, a kkv szektornak juttatott kedvezményes hitelkonstrukció vívmányait, de nem ment el szó nélkül az online pénztárgépek és a fuvarozást ellenőrző EKAER rendszer gazdaságfehérítő hatásai mellett sem.

A másik oldalról egyetlen szót sem hallgathattak meg a Magyarország iránt elkötelezett külföldiek, így például még említés szintjén sem szerepelt semmi a prezentációban a magánnyugdíjpénztári pénzek sorsáról, az ország versenyképességének romlásáról, a korrupció burjánzásáról vagy éppen a stadionépítési programról, az egészségügy és az oktatás költségvetési terének szűküléséről, a munkaerőhiányról és a kivándorlás gazdasági vonatkozású problémáiról.

Palotai Dániel a jobb érthetőség kedvéért nagybetűkkel még be is mutatta a „nem konvencionális válságmenedzsment” két alaptételét:

Megszorítások = Kudarc

és

Strukturális reform + Terhek megosztása = Siker.

(Utóbbit elsősorban a válságadók kivetésére értve)

De nem nyugodhatunk meg, a sikerek ellenére, a stabilitás megteremtése után van még mit tenni, mondta Palotai, aki a prezentáció egyik utolsó diáján felvillantotta többek között, hogy a jövőben:

  • Növelni kell a termelékenységet.
  • Fejleszteni kell az oktatást,
  • az egészségügyi ellátórendszert,
  • és a kutatás-fejlesztést.

Vagyis néhány egészen ortodox lépést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

A nőgyógyászokra nem vonatkozna az új egészségügyi szolgálati jogviszony

A nőgyógyászokra nem vonatkozna az új egészségügyi szolgálati jogviszony