Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A teljes hazai népességnek a fele vagyontalannak minősíthető, miközben az igazán jelentős (70 millió forint feletti) vagyonnal rendelkezők aránya 5 százalék körül lehet Magyarországon – állítja a Társadalmi Riport 2016 című, frissen megjelent tanulmánykötetben Fábián Zoltán és Kolosi Tamás szociológus.

 A vagyoni helyzetből fakadó különbségek a kutatók szerint jóval nagyobbak idehaza, mint a jövedelmi szintből fakadó egyenlőtlenségek. Az egy főre jutó éves háztartási bevételek alapján a társadalom legszegényebb és leggazdagabb tíz százalékának a jövedelme között mintegy hétszeres jelenleg a különbség. A vagyonok mérete szerinti két szélső csoport között viszont 27-szeres eltérést mértek itthon a szakemberek.

A magánháztartások vagyonának számbavételekor hét vagyonelemet vett figyelembe Fábián és Kolosi: a lakó- és egyéb ingatlanokat, a járműveket, a nagyobb értékű más ingóságokat, továbbá a pénzügyi és a vállalkozói vagyont.

Magyarországon egy felnőtt személyre átlagosan 30 796 dollár (mintegy 9 millió forint) értékű vagyon jut. Ennek az egyik fele pénzbeli, a másik fele nem pénzbeni (főként lakóingatlanban megtestesülő) vagyonelem. Saját számításai és a Tárki reprezentatív adatai alapján a két hazai szakértő úgy véli, Magyarországon a „globális középosztálynak” megfelelő szinten a lakosság durván 45 százaléka él. Ha arra is kíváncsi, hogy mennyi kell a „felső tízezer”-hez, olvassa el a cikket a friss HVG-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!