szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A karthauzi barátok francia földön is elzárkóznak a világtól, de olyan kiváló likőrt állítanak elő, melyet az egész világon fogyasztanak. Annak ellenére, hogy egy palack chartreuse nem olcsó: 50 euró az ára.

Egyre népszerűbbek a szerzetesek és apácák régi receptjei mindenütt a világon. A karthauzi barátok 1605 óta készítik kiváló likőrjüket egy kis faluban Grenoble mellett. Évszázadokon át a kolostor adott otthon a szeszfőzésnek, de azután kitelepítették a likőrgyárat, mert a sajátos illat belengte az egész karthauzi kolostort. Jelenleg a falu határában működik a likőrüzem, ahol a világhírű chartreuse készül (ez a karthauzi barátok francia neve). Magát a hegyet is róluk nevezték el: La Grande Chartreuse./


Miért imádják az egész világon a karthauzi barátok méregerős likőrjét? Az aromája miatt, melyet a titkos recept őriz. Csak három szerzetes tudja a nagy titkot: hogyan kell összeállítani 130 féle növényből a főzetet, mely meghatározza a chartreuse ízét. A csodálatos recept remekül működik: tavaly 1,5 millió palackot adtak el a szerzetes atyák az egész világon Kínától az USA-ig. A bevétel a szerzetes endé, mely részben ebből tartja fenn magát. Ezen kívül jótékony célokra is költenek. Meg persze a likőrgyártás korszerűsítésére. A katasztrófavédelem ugyanis úgy találta: az üzem veszélyeztetheti a falusi lakosság életét. Ezért hamarosan költöznek a karthauzi atyák, pontosabban a likőr gyár. Esetükben erről nemigen lehet beszélni, de köznelyvi fordulattal élve egy Isten háta mögötti helyet néztek ki maguknak, ahol senkit nem zavar a likőrgyártás- írja a BBC:


Bajorországban a Benedek-rendi szerzetesek eredetileg is olyan helyet kerestek, mely távol esik a világ zajától. A Szent hegyen München közelében áll kolostoruk, melyben a belga szerzetesekhez hasonlóan évszázadok óta sört állítanak elő. Az Andechs apátság sörfőzdéje azzal büszkélkedik, hogy 1455 óta főznek ott benediktiner sört. Kezdetben a zarándokok kaptak belőle, akik a hosszú vándorúton eltikkadtak. Ma már egymillió látogatója van a kolostornak- jórészt turisták. Évi 100 ezer hektoliter sör várja őket. A kolostor sörözőjében négy euró egy korsó benediktiner.

Kaliforniában a leleményes apácák gyógynövény kivonatokat árulnak. Marihuána is van bennük. A Sisters of the Valley rend csak tavaly alakult Kaliforniában. A nővérek, éppúgy, mint a szerzetesek Franciaországban, a növények jó ismerői. 85-95 dollár egy palack a növényi olajból, melyből szép forgalmat bonyolítottak le mindjárt az első évben. A Holdnaptárt használják, mint a régi Kínában. Na de mi van a marihuánával, mely Kaliforniában kábítószernek számít? Az apácák leleményesen kerülik ki az akadályt. Nem marihuána van az olajban hanem kannabidiol (CBD). Ez a kivonat már nem minősül kábítószernek a kaliforniai törvények szerint. Így az amerikai apácák az üzleti sikerek terén is felzárkózhatnak a francia vagy bajor barátokhoz, akik évszázadok óta készítik a likőrt és a sört- a hívek legnagyobb megelégedésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőrök 142 embert feljelentettek Gődényék tüntetése után

A rendőrök 142 embert feljelentettek Gődényék tüntetése után

Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba

Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba

Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol király, hátha megússza a büntetést

Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol király, hátha megússza a büntetést