szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A japán autógyár, amely a Renault-val együtt a globális gazdaság egyik vezető cége, ünnepélyesen közölte: nem hagyja el Nagy-Britanniát akkor sem, ha az kilép az EU-ból. Sőt, fejleszteni szándékozik modern gyárát Sunderlandben, mely hétezer embernek ad munkát.

 Nem adtunk cserébe semmit- mondta a kormány fejlesztési államtitkára. Csakugyan?- kérdezi a Financial Times. A mindig jól értesült londoni üzleti lap szerint kínos telefonbeszélgetés zajlott a Nissan főnöke és Theresa May miniszterelnök között. Carlos Ghosn, aki a Renault elnöke is, kerek-perec megmondta az új Vasladynek: ha nem kap különleges garanciát a brit kilépés esetére, akkor bezárja a boltot Nagy-Britanniában. Áttelepíti a gyárakat Franciaországba és Spanyolországba. Sunderlandben pedig hétezer ember elveszíti a munkáját. - idézi föl az előzményeket a Daily Mail.Theresa May a hírek szerint megadta a kért garanciákat a Nissan főnökének. Ezek után jelentették be ünnepélyesen: a cég nem vonul ki Nagy-Britanniából.

De mit ígért Theresa May miniszterelnök?

Ez az, amit nm tudni.A részletekről Greg Clark fejlesztési államtitkár tárgyalt a Nissan vezetőivel Japánban. Mégis mennyibe kerül a brit adófizetőknek mindez?- tudakolja az ellenzéki Munkáspárt. Meg persze a sajtó, de válasz egyelőre nincs. Az ugyanis nehezen képzelhető el, hogy a vég a semmiért vonta vissza fenyegetését.

Hétezer melós, százmillió font a tét: Beszólt a briteknek a Nissan főnöke

Carlos Ghosn ezúttal Yokohamából üzent, ahol egy gazdasági fórumon vett részt. Ghosn a Nissanon kívül már nem csak a partner Renault, hanem a Mitsubishi vezére is, a két japán cég de facto egybeolvadása után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!