szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azért a helyzetünk nem rózsás, messze még a román és bolgár optimizmus.

Az európaiak negyede úgy gondolja, hogy a következő 12 hónapban javulni fog országának gazdasági helyzete, míg a válaszadók egyharmada szerint romlik majd. A megkérdezettek közül a románok voltak a legbizakodóbbak, míg a lengyelek látták a legsötétebben saját hazájuk kilátásait. A románok 46 százaléka szerint javul országuk gazdasági állapota a következő 12 hónapban, és jóval 40 százalék alatt volt azok aránya, akik szerint romlik majd a helyzet. Ezzel szemben a lengyelek 44 százaléka mondta azt, hogy romlik majd országuk gazdaságának állapota a következő ez évben.

A magyarok egyre pozitívabban tekintenek a jövőbe: tavalyhoz képest csökkent a szkeptikusok aránya, idén a válaszadók legnagyobb hányada (37%) szerint a következő tizenkét hónapban nem változik hazánk gazdasági helyzeti, míg minden ötödik megkérdezett javulást vár a jövőben.

A 8 ezer fős reprezentatív felmérést a Provident Pénzügyi Zrt. és anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) készíttette Kelet-Európában.

A magyarok és az európai válaszadók több mint harmada a megélhetéssel kapcsolatos mindennapi kiadások fedezését tartja leginkább aggasztónak, de sokan a rendelkezésre álló jövedelem kiesésétől is tartanak. A tavalyi évhez képest a munkanélküliség miatt európai viszonylatban csak minden tizedik válaszadó aggódik. Magyarországon a helyzet még pozitívabb, a megkérdezettek csupán 7 százaléka fél a munkanélküliségtől.

A háztartásuk anyagi helyzetével kapcsolatban az elmúlt évhez képest nem változtak az európai válaszadók jövőbeni kilátásai. A megkérdezett országok közül Bulgáriában és Romániában a legbizakodóbb, míg Magyarországon és Szlovákiában a legpesszimistább a lakosság. Bár a magyar válaszadók kevésbé számítanak optimistának a felmérésben részt vevő országok között, 30 százalékuk javulást vár anyagi körülményeit illetően, illetve 43 százalékuk szerint háztartásuk helyzete változatlan marad.

Bár a felmérésben részt vevő országok lakosai körében továbbra is magas azok száma, akik nem rendelkeznek megtakarítással, a magyarok esetében sokat javult a helyzet a tavalyi évhez képest: 10 százalékkal kevesebben nyilatkozták azt, hogy nincs félretett pénzük. Megtakarítások tekintetében a bolgárok állnak a legrosszabbul, 69%-uk nem rendelkezik spórolt pénzzel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Lapértesülés: A német kormány szerint csak 65 év alattiakat lehet majd oltani az AstraZeneca vakcinájával

Lapértesülés: A német kormány szerint csak 65 év alattiakat lehet majd oltani az AstraZeneca vakcinájával

Supermant csinált Orbán Viktorból drMáriás

Supermant csinált Orbán Viktorból drMáriás