szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelenlegi önkormányzat közölte, ők nem szórakoznak uniós pénzekkel és elhatárolódnak az előző fideszes városvezetéstől, de korábban már feljelentést is tettek a uniós pénzeket elnyelő rakamazi vízi tanösvény ügyében.

A jelenlegi rakamazi városvezetés nem élt vissza a kormány jóindulatával, és elhatárolódik az előző - egyébként fideszes - városvezetés "felelőtlen tetteitől és mulasztásaitól" - reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszternek a rakamazi vízi tanösvénnyel kapcsolatos kijelentésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város polgármestere pénteken.

Mint arról beszámoltunk, hiába költöttek eddig mintegy 800 millió forintnyi uniós pénzt a rakamazi vízi tanösvényre és a hozzá kapcsolódó épületre, az továbbra is félkész állapotban van és még mindig nem fogad látogatókat.

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón az ügyben azt mondta: ennek "Rakamaz önkormányzatára nézve súlyos következménye lehet. (...) Nagyon meg fogja bánni Rakamaz önkormányzata, ha szórakozik az EU-s forrásokkal". A gazdasági tárca jelenleg is vizsgálatot folytat a beruházás első szakaszáról, a második szakaszra most pályázik a település, de az első részt látva nem sok esélyt lát, hogy megkapja rá a pénzt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Bodnár László, aki a Rakamazi Civil Szervezetek Szövetsége jelöltjeként lett polgármester az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, a jelenlegi, 2014 októberében hivatalba lépő önkormányzat volt az, amely az addig évek óta befejezetlen uniós projektet 80 millió forintos kormányzati támogatásból és 60 millió forintos hitelből 2016 júniusára befejezte, elvégezte az addig hiányzó munkákat. Közölte, a létesítmény működéséhez szükséges használatbavételi engedélyeket határidőre megszerezte az önkormányzat, a befejező munkálatok folyamatáról heti rendszerességgel, összesen tizenkét jelentésben a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes hatóságát is tájékoztatták.

A projekt támogatási szerződésében foglaltaknak a jelenlegi városvezetés tett eleget, vagyis ami nem sikerült az előző városvezetésnek öt év alatt, azt a jelenlegi vezetés másfél év alatt fejezte be - közölte Bodnár László. Hozzátette, mivel a befejezett beruházás nem tartalmazott olyan vonzó látványelemeket, amelyek turisztikai vonzerőt biztosítanának, az önkormányzat 2016 májusában pályázatot adott be a rakamazi vízi tanösvény és a hozzá tartozó projektelemek turisztikai vonzerejének növelése.

"Az általam vezetett jelenlegi városvezetésnek uniós forrás nem állt rendelkezésére a befejező munkálatokhoz, uniós pénzekkel nem szórakozott, a kormány jóindulatával nem élt vissza" - hangsúlyozta.

Rakamaz polgármestere "teljes mértékben" egyetért Lázár Jánossal abban, hogy az uniós pénzzel trükközőket felelősségre kell vonni, és - mint közleményében fogalmazott - elhatárolódik az előző (fideszes) városvezetés felelőtlen tetteitől és mulasztásaitól.

Bodnár László megjegyezte, az ügyben az önkormányzat 2015 márciusában ismeretlen elkövető(k) ellen büntetőfeljelentést tett, hozzátéve, jelenlegi ismereteik szerint tart a nyomozás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hűvösnek, borongósnak ígérkezik a csütörtök is

Hűvösnek, borongósnak ígérkezik a csütörtök is

Ketten haltak meg egy felgyújtott kaposvári lakásban, Izraelben fogták el a gyanúsítottat

Ketten haltak meg egy felgyújtott kaposvári lakásban, Izraelben fogták el a gyanúsítottat

272 újabb áldozata van a járványnak, 1209-en vannak lélegezgetőgépen

272 újabb áldozata van a járványnak, 1209-en vannak lélegezgetőgépen