szerző:
hvg.hu

Külföldi befektetővel tárgyal az újraindulásról a Népszabadság szerkesztősége – erről Murányi András, a felfüggesztett lap főszerkesztője beszélt. A kiadó másik napilapjánál, a Világgazdaságnál eközben a Magyar Idők munkatársa váltja a főszerkesztőt.

Külföldi befektetővel tárgyal a Népszabadság szerkesztősége az újraindulásról – erről Murányi András, a lap utolsó főszerkesztője beszélt a Radio Q-nak. Az interjúban azt mondta, a legkorábban márciusban indulhat el az október 8-án felfüggesztett lap munkatársaira építő sajtótermék. A Marketing & Média cikke szerint Murányi hozzátette: ők elküldték ehhez az üzleti tervüket, ám egyelőre nem tudni, pontosan milyen formában folytathatná a csapat. Ha a nyomtatott lap helyett főleg internetes formában és emiatt kevesebb dolgozót alkalmaznának, akkor Murányi nem kíván főszerkesztőként részt venni a munkában – tette hozzá.

A lap egy hónappal ezelőtti felfüggesztését követő napon a Mediaworks akkori vezetője, Katona Viktor tárgyalóasztalhoz ült Murányival. Sőt, még arra is ígéretet kapott a szerkesztőség, hogy megvásárolhatják a kiadáshoz szükséges jogokat. Több tárgyalás azonban nem volt – másnap Katona le is mondott –, és időközben kiderült, hogy a Népszabadság és internetes oldala, a nol.hu logóját jelzálog terheli.

Murányiékkal az új tulajdonos sem folytatta az egyeztetést. Liszkay Gábor, akit az új tulajdonos Opimus Press elnök-vezérigazgatónak nevezett ki, nem kereste meg a lap újraindításával kapcsolatban – mondta a főszerkesztő. A Népszabadság szakszervezeti titkára, Hargitai Miklós korábban arról beszélt, miután tárgyalt Liszkayval, hogy semmilyen előkészületeket nem lát az újraindításra. Az adásvétel bejelentésekor még az eladó és a vevő is arról beszélt: minél hamarabb szeretnének megoldást találni a Népszabadság problémájára.

Az biztosnak tűnik, hogy a jövőt nem a mostani szerkesztőségre bíznák: múlt hét óta sorra hívják be az újságírókat és közös megegyezést ajánlva bontanak velük szerződést. A 444.hu arról írt, hogy péntekig a csaknem 80 fős stábból 30 embernek mondtak fel.

Változások zajlanak a Mediaworks gazdasági napilapjánál is: a Világgazdaság élére Mezősi Tamás helyett Deák Bálintot nevezik ki. Deák mostanáig a Liszkay tulajdonában levő Magyar Idők szerkesztője volt. A Világgazdaságnál a tulajdonosváltás miatt két újságíró is benyújtotta a felmondását, de az elmúlt hónapokban a kormányt és a Magyar Nemzeti Bank alapítványait is élesen bíráló cikkek miatt többen számítanak arra, hogy az új vezető nem tart igényt a munkájukra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy volt űrhajós azt mondja, 25 éven belül mindent megoldunk, és ember lép a Marsra

Egy volt űrhajós azt mondja, 25 éven belül mindent megoldunk, és ember lép a Marsra

Aggódnak az új határellenőrző miatt, amelyet Magyarországon is tesztelnek

Aggódnak az új határellenőrző miatt, amelyet Magyarországon is tesztelnek

Theresa May: Ha nincs megállapodás, elmaradhat a Brexit

Theresa May: Ha nincs megállapodás, elmaradhat a Brexit

Egyik oldalon az alábecsült nők, a másikon az öntelt férfiak

Egyik oldalon az alábecsült nők, a másikon az öntelt férfiak

Vége az etalonnak, mostantól egy képlet mutatja, mennyi 1 kilogramm

Vége az etalonnak, mostantól egy képlet mutatja, mennyi 1 kilogramm

A DK feljelenti Orbánt a Gruevszki-ügy miatt

A DK feljelenti Orbánt a Gruevszki-ügy miatt