szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A világon mindenütt nő a méz iránti kereslet. Ennek megfelelően emelkednek a mézforgalmat jelző számok is. De ezek mögött riasztó tendenciák rajzolódnak ki.

Norberto Garcia argentin agrárszakember, aki egyben a mézexportőrök nemzetközi szövetségének is az elnöke, egy franciaországi konferencián különös adatokat idézett. Az elmúlt hat évben a mézexport világméretekben 61 százalékkal nőtt. Ugyanebben az időszakban a valódi mézet adó kaptárok száma csak 8 százalékkal. Egyes földrajzi régiók adatai még érdekesebbek. A világ „keleti felén”, tehát Ukrajnától Tajvanig a kaptárszám növekedése 13 százalékos, de az export 196 százalékos ugrást mutat. Tehát itt valami nagyon nem stimmel – idézi az AFP az argentin szakembert.

Nyertesek...

Kínában a valódi méztermelők még a hazai keresletet sem tudják kielégíteni, Kína mégis óriási mézexportőr. Ez csak úgy lehetséges, ha a valódi mézet különféle adalékokkal gazdagítják. Az Európai Unió is vizsgálódott már mézhamisítási ügyekben. Az ellenőrzések során a forgalomban lévő méz 32 százalékáról derült ki, hogy nem valódi. Már Európában is bevett gyakorlat, hogy egyes termelők nagy mennyiségben használnak fel importált, főleg kínai alapanyagot, amit aztán saját, hazai terméknek tüntetnek fel. A világot tehát valósággal elárasztja a hamis méz és ennek köszönhetően tavaly óta már árcsökkenés tapasztalható – írja a Le Figaro.

...és vesztesek

A tömegméretű hamisítás kárvallottjai az igényes fogyasztók, és persze azok a méhészek is, akik valódi mézet dobnak piacra. Norberto Garcia szerint rendelkezésre állnak az ellenőrzéshez szükséges eszközök és módszerek, csakis az agrárhatóságok akaratán múlik ezek alkalmazása. Persze a kontroll csak akkor lesz igazán hatásos, ha nemzetközi együttműködés keretében zajlik – tette hozzá az argentin szakember.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!