szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kína és az USA együttműködésre van ítélve. Erről beszélt Hszi Csinping Donald Trumppal telefonon. Az USA és Kína a világ két legnagyobb hatalma.

Az egyik a fejlett világ, a másik a feltörekvő országok képviselője. Együttműködésük mindkét fél számára előnyös lehet – hangsúlyozta Kína első embere. A kínaiak közszolgálati televíziója számolt be a telefonbeszélgetésről, melynek végén megállapodtak: hamarosan találkoznak egymással.

Ezzel párhuzamosan Peking megüzente Trumpnak, hogy mire számíthat, ha valóban kereskedelmi háborút akar indítani Kína ellen. A választási kampány során Trump azzal vádolta Kínát, hogy manipulálja a jüan árfolyamát, és ezzel elősegíti az exportot az USA-ba. Trump ezt csalásnak nevezte. Hangsúlyozta 45 százalékos különadót vet majd ki azokra a kínai árukra, melyek élvezik a jüan alulértékeltségéből származó előnyöket. Ez kereskedelmi háborút jelentene, és Peking azonnal keményen reagálna – hangsúlyozza a Global Times vezércikke.

A Pekingben megjelenő angol nyelvű lap a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt vezetőinek a nézeteit közli a külvilág számára. Ha Washington akadályokat emel a kínai árukkal szemben, akkor lemondjuk a Boeing-rendeléseket és helyette Airbusokat veszünk. Korlátozzuk az iPhone eladást Kínában. Ugyanígy az amerikai autók behozatalát is megnehezítjük – írja a pekingi lap. Amely arról sem feledkezik meg, hogy az Apple és más amerikai óriások épp Kínában gyártanak sok mindent, amit aztán exportálnak Amerikába! Vagyis mindenki rosszul járna, ha kereskedelmi háború kezdődne – állapítja meg a lap.

Paul Haenle, aki a Carnegie-Csinghua alapítvány főnöke Pekingben, a kínaiak pragmatizmusát emeli ki. A londoni Guardiannek nyilatkozva elmondta: a kínaiak azt a tanulságot vonták le az amerikai választási kampányokból, hogy azokat nem kell túlságosan komolyan venni. Egészen mást mondanak a jelöltek és mást a Fehér Ház urai. Abban bíznak, hogy Donald Trump üzletember. Hozzászokott a kemény tárgyalásokhoz, amikor mindenki elszántan alkudozik, de a végén megállapodnak. A kereskedelmi háború elkerülésében mind az USA, mind pedig Kína érdekelt – hangsúlyozzák Pekingben, ahol arra számítanak, hogy Donald Trump nem sokkal a beiktatása után találkozik majd Hszi Csinpinggel, Kína első számú vezetőjével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már korábban is késelhetett a Deák téri kettős emberölés egyik gyanúsítottja

Már korábban is késelhetett a Deák téri kettős emberölés egyik gyanúsítottja

Népszava: A kormány elvenné az önkormányzatok beleszólását abba, hogy hol és mi épülhet

Népszava: A kormány elvenné az önkormányzatok beleszólását abba, hogy hol és mi épülhet

Elkészült az adóparadicsomok friss listája, új ország is felkerült rá

Elkészült az adóparadicsomok friss listája, új ország is felkerült rá