szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb szőlőbetegség-fertőzési gócokat azonosított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma a Badacsonyon. A korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján azonban indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre.

A fertőzött területen belül a megyei kormányhivatal által megjelölt, a szőlősárgaság-betegség jellegzetes tüneteit mutató tőkéket el kell távolítani, és meg kell semmisíteni, mivel a fitoplazma elleni védekezésre jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás.

A kór terjedése azonban nagymértékben csökkenthető, ha megfelelő időben megkezdődik a védekezés fő terjesztője, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) ellen. Ez a fertőzött területen, valamint az azt három kilométer szélességben körülvevő biztonsági zónában kötelező.

A további esetleges fertőzési gócok felkutatása érdekében a növény-egészségügyért felelős hatóság 2017-ben még nagyobb területet ellenőriz majd, s növeli a mintavételek és a laboratóriumi vizsgálatok számát. Emellett a hatóság folytatja a fitoplazmát terjesztő kabóca jelenlétének és terjedésének előrejelzését, és a védekezési felhívások közzétételét.

A szőlőkabóca elleni védekezésekhez állami támogatást lehet igényelni. A Nébih által elrendelt megsemmisítés esetén a hivatásszerű gazdálkodást folytató termelők kártalanításra jogosultak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszky felrúgott egy széket a POSZT-on, most utánaröpült az egész fesztivál

Vidnyánszky felrúgott egy széket a POSZT-on, most utánaröpült az egész fesztivál

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Sorra oltják az embereket a törlés ellenére

Sorra oltják az embereket a törlés ellenére