szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rekordmagasságba szökött a dollár árfolyama a japán jennel szemben, gyorsan nőnek a kötvényárfolyamok. A piac kezdi elhinni: infláció, kamatemelés következik, dinamikusabb lesz az amerikai gazdaság, ha Trump megvalósítja elképzeléseit.

 Nemcsak Amerikában változhatnak meg a jövőről alkotott elképzelések, de mindenütt, ahol intenzív a gazdasági kapcsolat az USA-val.  Mint például Japánban, ahol az exportőrök örülnek annak, hogy egy dollár 110 jent ér, mert ez javítja a kilátásaikat az amerikai piacon. A dollár majdnem 30 éve nem ért ilyen sokat a japán jenhez viszonyítva. Nem véletlen, hogy Sinzo Abe lesz az első külföldi államférfi, aki Donald Trumppal találkozik. A japán miniszterelnök természetesen nemcsak a gazdaságról faggatja majd Amerika új elnökét, hanem arról is, mennyire számíthat az amerikai védőernyőre a távol-keleti szigetország.


 Az ázsiai vezetők több tanácskozáson tárgyalják meg: milyen is lesz a szép új Trump-világ. A feltörekvő országok vezetői a legnyugtalanabbak: eddig az volt a befektetők feltevése, hogy azért érdemes pénzt vinni a fejlettebb régiókból a feltörekvő országokba, mert ott az alacsonyabb munkabérek miatt jobb profit érhető el. Ha Trump változtat a játékszabályokon, akkor lehet, hogy a befektetők inkább az USA-t választják. A Reuters összeállításából kiderül: sokan már meg is hozták ezt a döntést. A legrosszabbul minden bizonnyal Mexikó jár. A peso történelmi mélységében. A Ford máris közölte: szó se lehet róla, hogy a Lincoln SUV gyártását Mexikóba vigyék – pedig korábban ezt tervezték.


Ráadásul várható a kamatemelés Amerikában: Yellen asszony megerősítette, hogy a FED a közeli jövőben végrehajtja azt a kamatemelést, melyet már régóta terveznek, de mindig halogattak, mert féltek, hogy agyoncsapják vele a konjunktúrát. Most viszont a munkanélküliségi mutatók kedvezőek, az inflációs várakozások is megvannak Donald Trump nagyszabású infrastruktúratervei miatt. Az America First – választási jelszava, melyet Trump meghirdetett, az USA számára akár működhet is. Kérdés, hogy mi lesz a globális gazdaság többi szereplőjével a szép új Trump-világban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!