szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mivel komoly korlátai nincsenek a lejárt élelmiszerek forgalmazásának, az emberi fogyasztásra alkalmas ételekből jótékonysági vásárt tartanak.

Általános problémája a tömegtermelésnek, hogy a fogyasztás sokszor képtelen követni az árubőséget, ami az élelmiszerek terén hatalmas mennyiségben eredményez hulladékot, valamint pazarló is egyben. A világon megtermelt élelmiszerek harmada a pazarlás miatt elvész.

Emiatt számos országban kezdeményezték a konzervek és egyéb tartós élelmiszerek szavatossági idejének eltörlését, ugyanis a jogszabályok szerint a még teljesen fogyasztható termékeket is le kellene söpörni a polcokról.

Dániában a Wefood kezdeményezése más utat jár: a lejárt szavatosságú, de még fogyasztható élelmiszereket különböző üzletekből, gyártóktól, termelőktől gyűjtik össze önkénteseik, hogy utána egy speciális bolt polcain elhelyezve az eredeti ár töredékéért értékesítsék. Ezzel nem csak olcsóbban juthatnak élelmiszerhez a rászorulók Koppenhága két kerületében, hanem a befolyó összeget is jótékony célra fordítják.

A boltban minden generáció vásárol, egyetemi hallgatótól a nyugdíjasig - derül ki a Guardian beszámolójából. Persze a választék nagyban függ az aktuálisan beszerzett "friss árutól", azonban így is elég nagy mozgásteret jelent a vékonyabb pénztárcájúaknak. Az aktuális kínálatról rendszeresen tájékoztatják a vásárlókat, így valamennyire tervezni is lehet a bevásárlást.

Ha a vásárlók beszereztek minden fontosat, még tippet is kapnak, hogyan használhatják fel, a Wefood rendszeresen tesz közzé főzős videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!