szerző:
MTI

Az emléktárgyakat a punkrock zenekar menedzserének a fia gyújtotta fel, tiltakozásul.

Elégetett Sex Pistols-gyűjteményéből legalább 5 millió font (1,8 milliárd forint) értékű emléktárgyat Joe Corré, a punkrock zenekar elhunyt menedzserének, Malcolm McLarennek és Vivienne Westwood divattervezőnek a fia. Carré igazi tette igazi punk megmozdulás volt: az ellen tiltakozott, hogy múzeumok állítják ki a szubkultúra relikviáit.

Múzeumok, galériák és könyvtárak emlékeztek meg a brit banda Anarchy in the UK című dalának, a punkmozgalom himnuszának 40 évvel ezelőtti születéséről. Carré attól tart, hogy ezzel intézményesítik a punkmozgalmat.

„Elfelejtik, hogy az emberek a 70-es években utálták a punkrockereket, ők voltak az állam első számú ellenségei. Amikor kisgyerek voltam, felnőtt férfiak köptek az arcomba, ha punkrockerként öltöztem fel. (...) A punk halott" - mondta Carré csütörtökön tartott londoni sajtótájékoztatóján. Szerinte a punkkultúra megcsúfolása az, hogy megemlékezéseket tartanak Londonban az egykori ifjúsági mozgalom születésének 40. évfordulója alkalmából.

A Carré szerint legalább 5 millió fontot érő kollekciót, köztük ruhákat, lemezeket és egyéb zenetörténeti relikviákat, szombaton égették el a Temzén, egy hajón, amelyen felgyújtották Theresa May brit miniszterelnök, David Cameron és Tony Blair volt kormányfők Sex Pistols-ruhába öltöztetett, petárdákkal teli bábuját is. A performanszon jelen volt Vivienne Westwood is.

A gyűjtemény egy teljes múzeumot megtöltene: többek között ritka felvételek, poszterek, egy Sex 430 logóval ellátott ajtókilincs, és Carré anyja, Vivienne Westwood dizájner által tervezett ruhák is megtalálhatóak voltak a tárgyak között. "Mindent megtartottam, de most mindent fel fogok gyújtani" - mondta Carré. Úgy véli, apja is támogatná az égetést, amely az elkövetkező hetekben is folytatódik.

A megemlékezés eseményeit 99 ezer fonttal (36 millió forinttal) támogatja a lottóeladásokból a Heritage Lottery Fund, amely elsősorban a kulturális örökséget pártoló projekteket szponzorál. A londoni polgármester is támogatásáról biztosította a megemlékezések szervezőit.

Bírálói Carré szemére vetik, hogy kamaszos, romboló dühvel keresi a feltűnést. Gyűjteményét inkább jótékony célra kellene eladnia, ahelyett hogy elégeti – fejtette ki Johnny Rotten, a Sex Pistols énekese.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Önnek elvenné a kedvét a cigitől egy ilyen ijesztő játék?

Önnek elvenné a kedvét a cigitől egy ilyen ijesztő játék?

6 tuti tipp a jó alváshoz az 1600-as évekből

6 tuti tipp a jó alváshoz az 1600-as évekből

Ösztöke, katószeme, pemet, langalló…

Ösztöke, katószeme, pemet, langalló…

Az őszödi beszédre is visszaemlékezett Gyurcsány - videó!

Az őszödi beszédre is visszaemlékezett Gyurcsány - videó!

Elővette 45 éves patika Zsiguláját Schobert Norbert és meg is hajtotta

Elővette 45 éves patika Zsiguláját Schobert Norbert és meg is hajtotta

Orosz katonák landoltak Venezuelában

Orosz katonák landoltak Venezuelában