szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A bolsevik forradalom vezére, a vörös csillag, a békegalambok – mind szerepelnek azon a hatalmas üvegfestményen, mely egykor a rettegett keletnémet állambiztonság központját díszítette.

Amikor a Stasit feloszlatták 1990-ben, akkor a 20,5x3 méteres üvegfestményt konténerbe rakták. Szépen lassan mindenki megfeledkezett róla. Egy Thilo Holzmann nevű műkereskedő bukkant rá.


Forradalom-békét az egész világnak!

Ez a kompozíció címe. Egy jó nevű német mester készítette még a hetvenes években. Richard Otfried Wilhelm mester személyesen a Stasi főnökétől, Erich Mielketől kapta a megrendelést. A mű el is készült, az állambiztonsági minisztérium harmadik emeletét díszítette. A műkereskedő szerint nemcsak egy korszak kifejezését jelentő műalkotásról van szó, hanem egy 300 éves német tradícióról is – írja a párizsi Le Figaro.


Miami Beachben aukciót rendeznek december elején. Ott lehet majd megszemlélni és megvásárolni a kommunista korszak reprezentatív alkotását. 21,4 millió dollár a kikiáltási ár. Ki ad ennyit érte Amerikában? Miamiban az elmúlt napokban ünnepségeket tartottak abból az alkalomból, hogy a kommunista világforradalom szimbolikus figurája, Fidel Castro örökre lehunyta szemét. Florida tele van olyan emigránsokkal, akik a kommunizmus elől menekültek el Kubából. A német műkereskedő feltehetően nem elsősorban rájuk számít, amikor 21,4 millió dollárért el kívánja adni a Stasi reprezentatív üvegfestményét Amerikában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szomorúan Erdélyből: Egy nő gyalázatos megverése miatt hangos a sajtó

Szomorúan Erdélyből: Egy nő gyalázatos megverése miatt hangos a sajtó

A Lánchíd zebrát kap az új közbeszerzés szerint

A Lánchíd zebrát kap az új közbeszerzés szerint

Alig fogyaszt valamit: kipróbáltuk az új hibrid Toyota Yarist

Alig fogyaszt valamit: kipróbáltuk az új hibrid Toyota Yarist