szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már százmilliárd forintnál járhat a 2017-es vizes világbajnokság költségvetése.

Gyárfás Tamás lemondása előtt még kapott egy kis pénzt a jövő évi vizes vb megrendezésére a szövetség. A Magyar Közlöny tegnapi számában megjelent kormányhatározat szerint 7,2 milliárdot csaptak a jövő évi vizes vb költségvetési támogatásához. A lebonyolítás támogatására szánt plusz összeget az idei költségvetés módosításával teremtették elő, ebben a másik nagy tétel még a Belügyminisztériumnak jutó 1,6 milliárd.

A forrás a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt alap, ebből vontak el több mint 8,8 milliárd forintot.

A jövő évi világbajnokság költségvetése már sokszorosa az eredetileg tervezettnek. A versenyek központi helyszíne, a Dagály uszópalota alapkőletétele után, 2015 júniusában Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos még úgy nyilatkozott: „Egyetlen fillérrel sem emelkedett az építkezés költsége, sőt nem is fog emelkedni az építkezés során”.

Ehhez képest akkor még 49 milliárd forintos összköltséggel számoltak, idén nyáron pedig ennek csaknem a duplájával, 90 milliárddal. Idén áprilisban éppen akkor tettek még 12 milliárdot a büdzséhez, amikor Gyárfás Tamást újraválasztották az úszószövetség élén. Szeptemberben mégis kiderült: valószínűleg a megemelt költségvetés is szűkös lehet a verseny lebonyolítására.

Ugyancsak a keddi közlönyben jelent meg egy másik határozat, amelyben a kormány garanciát vállal a 2020-as vizes Európa-bajnokság megrendezésére.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!