Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Az elvileg vészesetekre tartalékolt országvédelmi alapból kapott pénzt a székesfehérvári épülő Videoton-stadion. Rákérdeztünk, hogy mi indokolja, hogy ebből a forrásból fizessék a stadionfelújítást.

Ezerrel megy a kormánynál a habonying: év végi pénzosztás van, a nyugdíjasoknak Erzsébet-utalvány és nyugdíjemelés jut, az épülő székesfehérvári stadion pedig 3,3 milliárd forintot kapott az országvédelmi alapból a meglévő 12,8 milliárdhoz. Kérdés, hogy mégis, mi alapján.

Az alap rendeltetése egyébként a váratlan esetek finanszírozása, vésztartalék. Ha tartja a kormány a költségvetési hiánycélt, márpedig tartja, akkor elkölthetőek a tartalékok: a fejezeti tartalékoknak hívott rovatok, valamint az országvédelmi alap, 2016-ban ezekben összesen 230 milliárd forint volt.

A fenti tartalékokból egy sor jogcímen osztottak pénzt most év végén: a 2017-es vizes vb 7,2 milliárd forintot, a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ellenőrzése alatt álló Eximbank tőkéjét is felhizlalta kicsit a kormány 28,5 milliárd forinttal. A Világgazdaság összesítése alapján a maradékpénzből létrejön a Váci Fejlesztő Központ (630 millió), a belügyi tárca igazgatási kiadásaira is jut (1,6 milliárd), valamint az Országos Széchényi Könyvtár, illetve a Pesti Magyar Színház is kapott egy kis apanázst.

Sőt az 1956-os Emlékbizottság is kapott még 950 milliót forintot – Schmidt Mária és Balog Zoltán még megrendezhet valamit nagyon drágán az évből hátralévő három hétben.

Makovecz-emlékmilliárdok

De miért a stadionépítésre jut, miért nem mondjuk arra, hogy a kórházakba felvegyenek pár embert, akik észreveszik, ha valaki épp haldoklik egy mellékhelyiségben? Milyen lobbiérdekek és lobbierők döntik el, hogy ki kap a megmaradt pénzből, és ki nem?

Rákérdeztünk a Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM) arra, hogy milyen alapon osztanak pénzt, és mivel indokolják például a székesfehérvári Sóstói stadion felújítását.

A válaszuk szerint a kormány a tartalékokból biztosítja az egyes területeken év közben felmerülő többletforrásokat. A tartalékokkal a költségvetés módosítása nélkül lesz némi játéktere a kormánynak. S hogy milyen alapon dönt a kormány? „Számos társadalom- és gazdaságpolitikai szempont mérlegelését követően” dönt saját hatáskörben. Egyébként „a kormány tagjai, a szakpolitika alkotói, illetve szélesebb értelemben bárki” javasolhat kedvezményezettet, azaz a kedves olvasó is bátran a kormányhoz fordulhat, ha van egy jó ötlete. Hogy mennyi esélye van, hogy a jó állam meghallja a szavát, más kérdés. A szaktárcák végül a NGM-mel közösen bírálják el az ötleteket.

Az NGM azt is megmondja, miért a fehérvári focicsapat létesítményeinek a megújulását támogatják: mert

a stadion melletti Sóstói Természetvédelmi Területet is megújítják.

Mármint megállítják a tó vízszintjének csökkenését, stég épül, erdei iskola, játszótér, utak stb. És „a területen és a mellette fekvő ingatlanokon történő fejlesztések” segítik a stadion megközelítését. Így lesz a stadionépítésből természetvédelmi beruházás – az ultrák majd a természet lágy ölén csillapodhatnak le egy-egy rangadó után, vagy meditálhatnak a látottakon.

De a kormány az NGM szerint másokra is gondol, a „humánerőforrás-fejlesztéshez és a kultúrához kapcsolódóan” is pluszforrásokat adott a kormány az utóbbi években.

Persze a kultúrafinanszírozás sem teljesen értéksemleges: a Kormányinfón elhangzott, hogy 2017-18-ban Makovecz Imre építési engedéllyel bíró és nem bíró terveit is megépíti a kormány – tavaly év végén egyébként szintén kapott egy rakat pénz egy Makovecz-projekt: arról döntött a kormány, hogy a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem campusa egy Makovecz-bástyával egészülhet ki, ahogy a hvg.hu megírta. És Makovecz-emlékház is alakult közpénzből. Fogas kérdés, hogy jövőre milyen Makovecz-projekt fog még tudni súlyos pénzeket kapni. Makovecz-szobor? Makovecz-emlékkisvasút? Makovecz TV?

Lesz még a két ünnep közt egy hejehuja

Van még egy nagy osztogatási időszak, a két ünnep közti év végi pár nap, ekkor ugyanis a közvélemény bejglifixációban van, és kevésbé kapja fel a fejét, ha valakiket meglep a kormány egy-egy zsírosabb karácsonyi falattal: tavaly ebben az időszakban 150 milliárd forintot osztott szét a nemzet Mikulása. De nemcsak a tartalékok válnak füstté, tavaly az is megesett, hogy a gyermekétkeztetési és gyermekjóléti támogatásokat kurtította meg a kormány a 3,6 milliárd forinttal, ezekből a vidéki sportpályák, utak, hidak, és járdák profitáltak.

A tavalyi osztogatásból az egészégügy alig kapott valamit, várólistacsökkentésre és onkológiai diagnosztikai többletfeladatokra jutott összesen 1,8 milliárd forint, ehhez képest Karcag a milánói világkiállítás magyar pavilonjának, a Sámándobnak a befogadására kapott csak 500 millió forintot.

Valószínűleg idén is lesznek további ötletek tehát a két ünnep között, amelyeket a kormány sok-sok „társadalom- és gazdaságpolitikai szempont mérlegelését követően” támogatásra érdemesnek tart majd. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jobban sújtja a bevándorlók munkahelyeit a koronavírus,  Magyarország viszont a kivételek között

Jobban sújtja a bevándorlók munkahelyeit a koronavírus, Magyarország viszont a kivételek között

Megváltoztatnák a Szegedi Tudományegyetem nevét

Megváltoztatnák a Szegedi Tudományegyetem nevét

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"