szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Augusto Pinochet chilei diktátor felesége, majd özvegye 1973-tól idén augusztusig állt a Cema Chile jótékonysági alapítvány élén. Négy hónapja, a sajtóban megjelent leleplező cikkek hatására, a 2006-ban elhunyt diktátor özvegye lemondott és most a chilei közvagyont kezelő minisztérium sikkasztásért hivatalosan is feljelentette az egykori First Ladyt.

A vád szerint az alapítvány ingatlanügyleteiből befolyó pénznek csak egy részét fordította eredeti céljára, a szegény családok támogatására, egy másik, sokmillió dolláros nagyságrendű hányaddal a Pinochet famíliát gazdagította. A francia származású Lucia Hiriart 1973-ban a katonai puccs révén lett a Cema Chile alapítvány elnök asszonya. Ezt az 1954-ben alapított, állami kezelésben lévő jótékonysági intézményt hagyományosan mindig az államfő felesége vezette. A puccsal Pinochet tábornok államfővé nyilvánította magát, felesége pedig így automatikusan az alapítvány élére került. És ott is maradt egészen idén augusztusig, igaz 1990-ben, a diktatúra bukása után, az alapítvány jogi státuszát megváltoztatták, így maradhatott az élén Lucia Hiriart, aki egyébként a napokban töltötte be 94-ik évét.

 A Francia Rádió helyszíni tudósítójának beszámolója szerint az utóbbi időben a chilei sajtóban sok tényfeltáró riport jelent meg az alapítvány különös ténykedéséről. Először arról, hogy is működött valójában a diktatúra idején. A szegények megsegítése ürügyén „önkéntesek” tízezreit vonták be a jótékonykodási akciókba. De a terepen dolgozó szamaritánusok valójában, afféle chilei három per hármas ügynökként működtek. Ők szállították az információkat a nagyvárosok szegénynegyedeiből a diktatúra vezérkarának. Persze volt alamizsnaosztás is, de ez valójában csak fedőtevékenység volt. A Cema Chile az önkormányzatoktól, magánszemélyektől ingatlanokat kapott – többnyire ingyen vagy egy peso jelképes árért - és ezek eladásából vagy bérbe adásából gyűjtögette vagyonát.

 Ugyancsak a sajtó derítette ki, hogy az ügyletekből befolyt dollármilliók jelentős része a Pinochet család bankszámláin landolt. A diktatúra bukása után magánügynökséggé alakult át az alapítvány, de a bizniszelés és a sikkasztás folytatódott. Most a közvagyonért felelős chilei miniszter Victor Osorio hivatalosan is feljelentette a diktátor özvegyét, és a bírósági eljárás ezen a héten el is kezdődött.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!