szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az adott szállodai csillagkategória előző évi szobakihasználtsági adatait is figyelembe vevő zenei jogdíjtarifa-számítást alkalmaz az Artisjus 2017-ben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jövőre többet kell fizetniük a szállodásoknak.

Négy évvel ezelőtt az Artisjus és a szállodaipar megegyezett, hogy a közös teher- és kockázatviselés elve szerint a fizetendő jogdíj mindig az adott csillagkategória előző évi szobakihasználtsági adataival arányosan változik majd. Ez a bevezetéskor (2013. január 1-jén) egy lépésben jelentős jogdíjcsökkentést jelentett a szálláshelyek számára. De az éves utánkövetés akkor elmaradt, az Artisjus – a Magyar Szállodaszövetség kérésére – három évig nem vette figyelembe az egyre növekvő kihasználtsági adatokat, hogy a korábbi évek magasabb tarifáit így ellensúlyozzák. A türelmi időszakot követően a 2017-es díjak újra az előző évi szobakihasználtsági adatokat fogják figyelembe venni – írja közleményében az Artisjus

Az Artisjus szerint a négyéves periódus alatt jelentős mértékben nőtt a szállodai szobák kihasználtsága, a zenei jogdíjszint átmeneti befagyasztásával így az elmúlt években jelentős összegek maradtak a szállodáknál. A KSH vonatkozó adataival számolva egy kisebb méretű (26-50 szobás) 3 vagy 4 csillagos hotel ezzel összesen 110 ezer forintot tarthatott meg. Ugyanez az összeg egy nagyobb befogadóképességű szálloda esetében (151-200 szoba) már 1 millió forint. Mind a kisebb, mind a nagyobb szálloda esetén ez a kedvezmény az egyébként fizetendő jogdíj 21%-át tette ki. A szállodaipar évek óta tapasztalható jó teljesítménye miatt vált lehetővé a szobakihasználtsági adatok újbóli figyelembe vétele. A működési elv innentől az, hogy az évenkénti arányosítással a zenei szerzők, előadók és kiadók osztoznak a szállodaipar sikerében és nehézségeiben is.

Ugyanakkor az új belépők számára emelték kedvezmény szintjét. Eddig egy új, vagy zeneszolgáltatást most megkezdő üzlet az első évben 10 százalék kedvezményt kapott, a másodikban 5 százalékot. Mostantól az első évben 30, a második évben 20, a harmadik pedig 15 százalék kedvezményt kapnak a vendéglátó, illetve kereskedelmi üzletek. Utóbbiakra egy másik kedvezmény is vonatkozik: előre fizetés esetén 30 nm alatti alapterületű üzletek számára 1 évre elengedik az éves díj felét.

Ennyit fizethet, ha rádiót kapcsol üzletében

A zene vásárlásra ösztönző jótékony hatása régóta ismert a kereskedők, szolgáltatók körében, nem véletlen, hogy a fogorvosi várótól a bevásárlóközpontokig a legtöbb helyen szól valami diszkrét muzsika. Azonban ahogy bekapcsolja a rádiót, már fizetheti is a jogdíjakat. Mutatjuk, kinek mennyit kell.

A vendéglátóipart számos egyéb zenei jogdíjváltozás is érinti. Megszűnik a vendéglátóhelyek gyógy- és üdülőhely szerinti besorolása, amely eddig kiemelt kategóriának számított. A jövő év elejétől minden település vendéglátó üzlete a saját településmérete szerinti jogdíjat fogja fizetni – ez számos üzlet esetében jól érzékelhető kedvezményt jelent. Az üzemanyagtöltő állomások vendéglátó üzletei esetében megszűnik a településtípus szerinti besorolás, minden benzinkút az eddigi legalacsonyabb díjat fogja fizetni, az esti záró időpont pedig nem veszik többé figyelembe.

„Az elmúlt két évtizedben a vendéglátás, a kereskedelem és a szállodaipar is jelentős változásokon ment át. Az Artisjus jogdíjrendszerét most évről évre, lépésről lépésre igazítjuk ezekhez a változásokhoz. Fontos a körültekintés, hogy eközben az általunk képviselt szerzők műveinek, munkájának értékét is megőrizzük. Számukra ez a jogdíj a megélhetés fontos pillére” - fűzte a változásokhoz Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olyan grafikus erőt pakol az Intel a 2019-es processzorokba, hogy nem lesz szükség plusz videokártyára

Olyan grafikus erőt pakol az Intel a 2019-es processzorokba, hogy nem lesz szükség plusz videokártyára

Behunyt szemmel tűri Orbán, hogy az arcába sípolnak - itt az eddigi legjobb fotó a Parlamentből

Behunyt szemmel tűri Orbán, hogy az arcába sípolnak - itt az eddigi legjobb fotó a Parlamentből

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Tordai rémhírterjesztésért feljelenti Kövér Lászlót

Tordai rémhírterjesztésért feljelenti Kövér Lászlót

A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”