szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Médiatanács nem kivételezett a Rádió 1-gyel és a vele hálózatba kapcsolódott vidéki rádiókkal. Elutasította azt a kérelmét, hogy 2017-től fokozatosan teljesíthesse a magyar zenék arányára vonatkozó kötelező kvótát a műsorfolyamában.

Andy Vajna cége, a Radio Plus Kft. olyan hatósági szerződést szeretett volna kötni, amely lehetővé teszi számára, hogy fokozatosan teljesítse azt a médiatörvényben szereplő rendelkezést, amelynek értelmében minden hazai rádióadónak a zenei műsoridejéből 35 százalékot a magyar művek bemutatásának kell szentelnie. Az NMHH a HVG kérdésére az elutasítást azzal indokolta, hogy a következő naptári évi mentesítésre vonatkozó, indokolással ellátott kérelmet legkésőbb minden év szeptember 30-ig kell benyújtani a Médiatanácshoz. Mivel a szolgáltató kérelme 2016. december 12-én érkezett, azaz nem felel meg a törvényben leírt feltételnek, a Médiatanács a kérelmét érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

A budapesti Rádió 1-gyel hálózatba kapcsolódó kilenc vidéki médiaszolgáltató kezdeményezte, hogy állandó megnevezésük úgy módosuljon, hogy a Rádió 1 megnevezés mellett feltüntetik saját frekvenciájukat. A kérést a Médiatanács jóváhagyta.

A legfrissebb slágereket ontó csatornáknak valóban gondot okoz a bravúr, hogy gyakorlatilag minden harmadik nótájuk magyar nyelven szólaljon meg, hiszen nem is születik annyi szerzemény, de legalábbis nem jut be a legnépszerűbb dallamok közé. Még a közszolgálati Petőfi is küszködik az előírás betartásával.

A Rádió1 legnagyobb riválisa, a még mindig Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Music FM ráadásul még rosszabb szerződést kötött a médiahatósággal, mert ennek az adónak 42 százalékban kell magyar zenét sugároznia. Ha nem megy, azonnal érkezik a Médiatanács figyelmeztetése, ahogy például a kormánykritikus Klub Rádiót is büntették már emiatt.

Vajnáéknak már fél éven belül megengedték, hogy a nap csaknem 20 órájában a Rádió 1 műsora menjen további 9, vidéki adón. Ezzel a rádió hivatalosan 1,6 millió embert ér el, és gyakorlatilag a fél országban fogható, holott csak Budapestre kapott frekvenciát.

A rádiópiac ismerői azt mondják, a Rádió 1 még a Morning Show csapatának, Sebestyén Balázséknak az átvételével sem nyújt kellő tartalmat, márpedig a hallgatók nem csak a zenéért kapcsolnak be egy adót. A HVG úgy tudja, a konkurencia részéről többen is a hatósághoz fognak fordulni hasonló engedményért.

Emlékezetes, hogy a Médiatanács nem hosszabbította meg Simicska másik rádiójának, a Class FM-nek a frekvenciaengedélyét, egyebek között azért, mert Sebestyén Balázsék poénjai többször is megsértették a médiatörvény különböző paragrafusait. A frekvenciapályázaton ugyanakkor a Radio Plus pontokat kapott arra is, hogy milyen arányokat valósít meg a zenei műsorában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!