szerző:
Szabó Yvette

Aligha sürgető már az ország leghallgatottabb rádiójának, a Class FM-nek a pótlása a kormány médiapolitikusai számára, hiszen Andy Vajna csatornája, a Rádió 1 tegnap szép csöndben olyan engedélyt kapott a Médiatanácstól, amely alapján már a fél országban sugározhatja műsorát.

A milliárdos filmproducer és kaszinótulajdonos cége, a Radio Plus Kft. engedélyt kért, hogy hálózatba kapcsolódhasson 6 másik rádióüzemeltető vállalkozás csatornáival. A Médiatanács ehhez hozzájárult, így az eredetileg csak budapesti frekvenciát kapott Rádió 1 műsora november 15-étől már naponta csaknem 20 órában Baja, Dunaföldvár, Paks, Szekszárd, Győr, Tihany, Miskolc, Heves és Nyíregyháza környékén is hallgatható.

A hálózatba kapcsolódás azt jelenti, hogy mindössze négy és fél órában sugároznak helyi tartalmat, a többi a hálózatos rádióé, amely ezúttal a Rádió 1. A helyi tartalmat a hajnali óráktól éjfélig bármely napszakban műsorra lehet tűzni, tehát nem feltétlenül a leghallgatottabb időpontban.

Andy Vajna műsorkészítői így már Budapesten kívül a Dunántúl északi részét, a Duna mentét, valamint Észak-Magyarország jelentős részét magukénak tudhatják.

A hat együttműködő partner többsége gyakorlatilag egy tulajdonosi körhöz, a győri Oxygen Grouphoz köthető, amely az éppen aktuális frekvenciaosztogatásnak megfelelően az elmúlt években már számos rádiót üzemeltetett. Egyedül a nyíregyházi Zenebolygó Kft. tűnik más érdekkörnek, ám az ottani tulajdonosnak, Görgényi Jánosnak is voltak már más rádiós érdekeltségei.

Az új hálózat létrehozásával gyakorlatilag újraéledt egykori a Rádió 1 vételi körzete, amely akkoriban az egyik leghallgatottabb volt. Az eredetileg a francia–magyar állampolgárságú Márton Dávid tulajdonában lévő rádió az Orbán-kormány hivatalba lépése után azonban elvesztette frekvenciáját. Ezek után indították el Simicska Lajosék a Class FM-et, csakhogy miután az üzletember összeveszett Orbán Viktorral, nagy volt az esélye, hogy ők is elvesztik – az egyébként néhány hónap múlva lejáró – frekvenciaengedélyüket.

Simicskáék ezért eladták a céget, és egyelőre beláthatatlan, hogy november 19-e után lesz-e országos lefedettségű kereskedelmi csatorna, miután a Class FM engedélyét valóban nem hosszabbították meg. Ha nem lesz, akkor Vajnáék kifejezetten jól járnak ezzel, mert gyakorlatilag a helyükre léphetnek. Ezzel nemcsak az általuk sugárzott tartalom jut el milliókhoz, hanem a reklámértékesítés lehetőségeiben is egy szintet ugranak, hiszen minél nagyobb a hallgatottság, annál jobb bevételeket lehet elérni.

A Rádió 1 értékesítési igazgatója egyébként az a Hauk Zoltán, aki korábban a Sláger FM-et üzemeltető román befektető, Radu Morarnál dolgozott. Bár a piaci hírek szerint Hauk nem önszántából távozott a román üzletembertől, a jövő megjósolhatatlan. A kormány milliárdokat elfolyató plakátkampányának ugyanis a Sláger FM volt a legnagyobb rádiós nyertese, és Radu Morar cége, a Trimedia éppen a vidéki rádiók reklámhelyeinek értékesítésével foglalkozik.

Andy Vajna júniusban indította el a Rádió 1-et, amelynek már a beharangozója is revánsot ígért, méghozzá a Csillagok háborújának fordulataival. „De 2012. január 31-én a sötét Simi-birodalom két zenegyilkos rombolója, a Muzsikbogyó és a Klasztalan totális háborút indított, és elhallgattatta az igazi mai slágereket” – utaltak Simicska rádióira, és azt is kilátásba helyezték, hogy a jövőben vidéki frekvenciák elnyerésével terjeszkednek.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ha nem elég drága az iPhone: itt a 6,7 millió forintos változat, aranyórával a hátlapon

Ha nem elég drága az iPhone: itt a 6,7 millió forintos változat, aranyórával a hátlapon

Az Apple csendben kijött két vadonatúj iPaddel

Az Apple csendben kijött két vadonatúj iPaddel

Alaposan átalakul a közlekedés Budapesten – így pótolják délen a 3-as metrót

Alaposan átalakul a közlekedés Budapesten – így pótolják délen a 3-as metrót

Itt kér a világon a legtöbbet egy fodrász: 33 ezer forint egy hajvágás

Itt kér a világon a legtöbbet egy fodrász: 33 ezer forint egy hajvágás

Amerikai válasz az 5-ös BMW-re és az E-osztályos Mercire, itt a legújabb Cadillac

Amerikai válasz az 5-ös BMW-re és az E-osztályos Mercire, itt a legújabb Cadillac

Tilos gyereket szülni ebben az afrikai faluban

Tilos gyereket szülni ebben az afrikai faluban