szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A munkahelyek egyre nemzetközibbé válásával lehetősége nyílik az alkalmazottaknak belekóstolni más kultúrákba. Bár Európán belül valószínűleg nem fogja kultúr-sokk érni az embert, a BBC beszámolója szerint, azért érhetik meglepetések.

„Sosem felejtem el, amikor az első munkahetem után, először beültem a főnököm mellé a szaunába. Meztelenül”- ír tapasztalatairól egy német startupnál munkát vállaló skót alkalmazott a BBC-n. „Skóciában a munka után szociális tevékenység azt jelentette, hogy lementünk a pubba inni pár sört. Sosem gondoltam volna, hogy ebbe az is belefér, hogy a kollégákkal meztelenül kiállunk a hóesésbe.”

Az eset kulturális-sokként érte a skót fiatalembert. A németeknél ugyanis – ahogy a finneknél vagy a hollandoknál – nem szokatlan esemény, hogy munka után a csapat főnököstül együtt elmegy egyet szaunázni. „A szaunában megszűnnek a titulusok és a fizetésbeli különbségek” – mutat rá Katariina Styrman, a helsinki Finn Szauna Közösség ügyvezetője. Az 5, 5 milliós Finnországban ugyanis minden második emberre jut egy szauna, a legtöbb cégnek sajátja van. Azonban mondjuk Németországgal ellentétben itt az a szokás, hogy a nők és a férfiak külön élvezik a szauna jótékony hatásait. A belga Kristof Minnaertnak azonban így sem volt túl „relaxáló” meztelenül beülni a kollégák mellé, amikor 2013-ban csatlakozott a játékfejlesztő Remedy Entertainmenthez.

Három év alatt azonban már hozzászokott a szokásos pénteki rituáléhoz. Sőt, amikor kiállnak a hideg levegőre anyaszült meztelenül sör is elő szokott kerülni. „Egész olyan mint a kocsmázás, csak kicsit kevesebb itallal és több izzadtsággal” – összegzi tapasztalatait Kristof.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon drágulnak a használt autók, 3,7 millió forint ma az átlagár

Nagyon drágulnak a használt autók, 3,7 millió forint ma az átlagár

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Megállapodtak az EU klímatörvényéről az uniós intézmények

Megállapodtak az EU klímatörvényéről az uniós intézmények