szerző:
MTI

Február végétől veszik ismét napirendre Magyarország államadós-besorolásainak felülvizsgálatát a piacvezető nemzetközi hitelminősítők.

Magyarország 2016-ban mindhárom globális hitelminősítőnél visszanyerte a befektetési ajánlású adósbesorolást, azaz a magyar állampapírok kikerültek a bóvli kategóriából.

A Londonban közzétett új menetrendek alapján az idén először a Standard & Poor's vizsgálja a magyar szuverén besorolásokat. A cég Magyarország első idei értékelési időpontját február 24-ére tűzte ki, ezután augusztus 25-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Fitch Ratings szintén két dátumot határozott meg, május 12-én, majd november 10-én végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését. A Moody's Investors Service felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 3-án, utána július 7-én, végül október 20-án kerül sorra.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban tartja nyilván Magyarországot, azonos BBB mínusz/Baa3 osztályzattal.

Magyarország államadós-osztályzatának kilátása jelenleg mindhárom cégnél stabil, ami elvileg arra utalhat, hogy a hitelminősítők egyelőre nem készülnek a magyar szuverén besorolás újabb módosítására.

A pozitív kilátás azonban nem megkövetelt előfeltétele a felminősítésnek. A Standard & Poor's például a legutóbbi két alkalommal úgy emelte a magyar államadós-osztályzatot, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolás kilátását.

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt  a rendőr enyhe büntetése

16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt a rendőr enyhe büntetése

Ahmed H. még mindig Magyarországon van

Ahmed H. még mindig Magyarországon van

Brexit: Több mint egymillió aláírás gyűlt össze a kilépés leállítására

Brexit: Több mint egymillió aláírás gyűlt össze a kilépés leállítására

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Brexit: rövid halasztást kér Theresa May

Brexit: rövid halasztást kér Theresa May

Puzsér: Mi szükség van Momentumra?

Puzsér: Mi szükség van Momentumra?