szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

20 milliárd wont, vagyis 17 millió dollárt adott a dél-koreai cégóriás, a Samsung alapítójának unokája a sámánasszonynak, aki cserébe elintézte neki az elnök asszony jóváhagyását egy zavaros üzleti ügyben. A sámánasszonyt 40 éves barátság fűzte Dél-Korea elnök asszonyához, Park Gun Hje-hez, akit a parlament kétharmados többséggel leváltott államfői posztjáról a korrupciós botrány miatt.

Gyanúsítottként hallgatjuk ki Lee Jae-yongot (ő a Samsung-alapító unokája)- közölte annak a független vizsgálóbizottságnak a szóvivője, mely az elnök asszony korrupciós ügyeit hónapok óta igyekszik felderíteni. A dél-koreai sajtó messze a vizsgálóbizottság előtt jár. Megírták, hogy szerintük mi is történt. A párizsi Le Figaro részletesen taglalja a kacifántos történetet, melyet a sámánasszony irányított mindaddig, amíg a kiskutyája ki nem borította a bilit...

A botrányt a sámánasszony kiskutyája indította el

Vidd le a kutyát sétálni!- parancsolta szeretőjének Csoj Szun Szi asszony, aki Dél-Korea második leghatalmasabb embere volt. Nem vagyok a szolgád!- vágott vissza a szerető, aki egykor az ország vívóbajnoka volt, és az olimpián is sikeresen képviselte hazáját. A vérig sértett szerető elrohant a sajtóhoz, amely kéjjel leplezte le Dél-Korea első elnök asszonyát, a médiát vaskézzel irányító diktátor lányát. Kiderült: Dél Korea vállalkozói hatalmas pénzeket fizettek be a sámánasszony alapítványaiba, hogy cserébe az elnök asszony meghallgassa kéréseiket. (A helyi sajtó azért nevezi sámánasszonynak Csoj asszonyt, mert apja egy befolyásos szekta vezére volt és egyben a diktatúra kőkemény támogatója is). Csoj asszonyt letartóztatták, az elnök asszonyt megbuktatták. Most pedig szorul a hurok a Samsung trónörököse körül.

Miért fizetett nagy pénzeket a sámánasszonynak a Samsung trónörököse?

A trónörökös el akarta foglalni a trónt. Csakhogy ehhez át kellett vennie a pénzügyi hatalmat a cégbirodalomban. A döntés megszületett: a Samsung központi holdingja vásárolja fel a C&T leányvállalatot. A problémát az okozta, hogy a leányvállalat tulajdonosi körében amerikai befektetők is voltak. Ők nem fogadták el a vételárat. Kellett tehát az állami segítség. A trónörökös a sámánasszonyhoz fordult. A befolyásos hölgy intézkedett is, de cserébe két apróságot kért: egyrészt 20 milliárd wont, vagyis 17 millió dollárt, másrészt egy apró szívességet a lánya számára. A sámánasszony lánya Dél-Korea műlovaglásának ifjú sztárja tökéletesíteni kívánta tudását Németországban. A Samsung állta is a többmillió eurós számlát. Azóta a sámánasszony lányát Dániában letartóztatták, a kiadatása folyamatban.

A Samsung trónörököst beidézte egy parlamenti bizottság. A kínos kérdésekre a trónörökös nemmel felelt, de oly nyilvánvalóan hazudott, hogy ügyét átadták a korrupciós vizsgálóbizottságnak. Itt tart most a történet, mely a dél-koreai demokrácia legnagyobb botránya. Az elnök asszony leváltása akkor lesz végleges, ha az alkotmánybíróság jóváhagyja azt. Akárhogy is lesz, a diktátor lánya, Dél-Korea első elnök asszonya politikai hulla. A lakosság alig 3 százaléka bízik benne. Mi lesz a Samsung trónörökös sorsa? Mi lesz a céggel, ha a trónörökös belebukik a korrupciós botrányba? Ez Dél-Korea talán legnagyobb talánya 2017-ben- persze nem megfeledkezve arról az apróságról, hogy a G20-hoz tartozó állam élére új elnököt is kell választani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!