szerző:
hvg.hu

A magyar gazdasági eredmények külföldi kritikusainak fogalmuk sincs, mi van Magyarországon. Nyugaton szokatlan lehet, hogy korábban mindent ők diktáltak, most meg nekik kell problémákkal szembenézniük – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Orbán beszélt 2017 készülő nagy csatáiról, üzent a hajléktalan embereknek, és szőrmentén a civileknek is. A civil szervezetek elleni harcban Orbán új oldaláról – az átláthatóság élharcosaként – mutatkozik be.

Megszokták Nyugaton, hogy mindent ők mondanak meg a magyaroknak, most szokatlan lehet, hogy nekik rossz, nekünk meg jó – magyarázta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában, hogy miért érik külföldi kritikák a magyar gazdaságpolitikát, amikor pedig olyan látványos eredményeket produkál.

A riporter azt hozta fel erre példának, hogy a magyar kormány a közkeletű bírálat szerint elriasztja a befektetőket. Erre Orbán megkérte, hogy "ne olvasson ilyeneket, vagy ne adjon hitelt ezeknek a híradásoknak. Fogalmuk sincs, hogy mi van Magyarországon." Hiszen ha nem nőnének a befektetések, hogyan állhatna elő munkaerőhiány? – érvelt. Orbán a munkaerőhiányt nem az elvándorlással magyarázza, hanem azzal, hogy a cégek egyre bővítik kapacitásaikat.

Hogy a nyugat-európaiaknak most hozzánk képest rossz, az Orbán szerint "a migráció mellett számos helyen tetten érhető", de aztán nem hozott példánkat. Azt viszont elmondta, hogy a Nyugat "ideológiai okokból" kritizálja a magyar helyzetet.

Orbán, az átláthatóság élharcosa

A kormány civilek ellen indított hadjáratára csak a beszélgetés vége felé tértek ki, azt a szót ki sem mondva, hogy civil. Orbán úgy látja, "olyan világban élünk, ahol sok a befolyásolási kísérlet. Hogyan viszonyuljon ehhez egy magyar?" Úgy, hogy jusson hozzá az információkhoz – válaszolta meg saját kérdését. A magyarok joga, hogy ha külföldről kap pénzt egy szervezet, megtudhassa, honnan kapja, és miért. "A magyar ember joga, hogy megtudja, a manipulációk milyen rendszerében él." Sőt:

átláthatóságot akarunk

– jelentette ki annak a kormánynak a feje, amely általános gyakorlattá tette, hogy nyilvános közadatokat súlyos milliókért vagy hosszú pereskedés után adnak csak ki állami intézmények, hogy fontos szerződéseket évtizedekre titkosítanak, és amely a parlamentben minimálisra redukálta a sajtó jelenlétét, lehetőségeit.

A hidegre való tekintettel Orbán "tisztelettel" megkért minden hajléktalan embert, hogy húzódjon be a befogadóhelyekre, amelyeket az állam biztosít nekik. Orbán szerint ilyen férőhelyből több van, mint ahányan az utcán élnek. A saját otthonukban didergőkről való gondoskodás pedig az önkormányzatok felelőssége – közölte.

2017 nagy csatái

"2017 a lázadás éve lesz, ezt már korábban is mondtuk, de erre most több minden ráerősített" – mondta Orbán, aki szerint Brüsszel ellen egyre több uniós tagállam emeli fel a szavát. Példaként említette a francia elnökválasztási kampányt, amelynek vitáiban szintén meghatározó téma a brüsszeli migránspolitika kritikája.

Orbán Viktor szerint Brüsszel a fejébe vette, hogy betiltja a rezsicsökkentést Magyarországon, erre utal az energiauniós tervezetben elhelyezett mondat, amely szerint meg kell szüntetni az állami árszabályozást. Ez nagy csata lesz márciusban – mondta.

A miniszterelnök szavai szerint ez a két nagy csata lesz idén Brüsszellel: az egyik a migrációs kérdésekben a nemzeti hatáskör elvonásának szándéka ellen zajlik majd, a másik pedig az ellen, hogy Brüsszel több beleszólást akar gazdaságszervezési kérdésekbe.

Orbán már az előbbi csata jegyében beszélt arról, hogy "nyíltan szembemenve Brüsszellel" visszaállították az idegenrendészeti őrizet intézményét, amelyet korábban az EU nyomására szüntettek meg. "Miután terrorcselekményeket követnek el Európában olyan emberek, akikről nem lehet tudni, hogy milyen jogon vannak itt, mi erre az ösvényre nem léphetünk rá" – indokolta az intézkedést. Ezeket a vitákat igyekeznek kulturáltan lefolytatni, "de ha másképp nem megy, akkor hangosan próbálunk meg nyerni" – tette hozzá.

Trump és mi

Esetleges amerikai útjáról Orbán konkrétumokat nem árult el, csak arra utalt, hogy a háttérben folyik a szervezés. Donald Trump megválasztott elnök politikájával kapcsolatban azt mondta, nem akar csatlakozni a találgatók kórusához, előbb várjuk meg, amíg beiktatják az elnököt.

De annyit azért sejt Orbán, hogy változás lesz: Barack Obama és vezetése globalista volt, a mostani adminisztráció vagányabb lesz, nem köntörfalazik, több közöttük a self-made-man. Akivel most beszél közülük, nem azt mondja, hogy "ezt meg azt ismerem, hanem hogy ezt meg azt csináltam. Nem kapcsolati háló viszi őket előre, hanem hogy tettek már valamit, többnyire szereztek már egy-két milliárdot" – mondta Orbán érezhető szimpátiával az új washingtoni elitről.

Orbán szerint a Trump-adminisztráció átírja majd a világgazdaság szabályait, csak még nem tudni, hogyan.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A fideszes polgármesterjelölt nyert Patakon

A fideszes polgármesterjelölt nyert Patakon

Kettős magyar siker a Liu fivérektől 1000 méteren a korcsolya Eb-n

Kettős magyar siker a Liu fivérektől 1000 méteren a korcsolya Eb-n

Változtatásokra készülnek a Diákhitelnél

Változtatásokra készülnek a Diákhitelnél

A Fidesz jelöltje, Dézsi Csaba András nyerte a győri polgármester-választást

A Fidesz jelöltje, Dézsi Csaba András nyerte a győri polgármester-választást

Koronavírus: az országos tisztifőorvosnak nincs tudomása magyarországi betegről

Koronavírus: az országos tisztifőorvosnak nincs tudomása magyarországi betegről

A drágán dolgozó alvállalkozókra panaszkodik a Market Építő vezérigazgatója

A drágán dolgozó alvállalkozókra panaszkodik a Market Építő vezérigazgatója