Tetszett a cikk?

Most mutatja be a Transparency International a legújabb korrupcióérzékelési indexét, a helyzet lesújtó.

48 pontot ért el Magyarország a globális korrupcióérzékelési listán, ez 3 pontos romlás az előző évhez képest – mondta Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója. Ez egy olyan skála, ahol a 100 pont a legjobb, 0 pedig a legrosszabb.

Magyarország jelenleg az 57. helyen van, hét helyet rontva az előző méréshez képest. Ez az a kép, ahogy korrupciós szempontból látják Magyarországot.

Nagyobb méretért kattintson!
©

2012 óta először került 50 pont alá az ország, az elmúlt hét évben ez a legrosszabb eredmény, amit Magyarország fel tudott mutatni – tette hozzá Martin. Szlovákiával, Horvátországgal, Malajziával, Jordániával vagyunk egy szinten. Romániával is egy szintre kerültünk, csak itt ellentétes a mozgás: Románia felfelé, Magyarország lefelé megy.

Az unión belüli országokat nézve is romlik az ország pozíciója, három országban rosszabb a korrupciós helyzet, mint itthon: Olaszországban, Görögországban és Bulgáriában. Régiós szinten is folyamatosan romlik az ország helyzete.

 

Martin azt mondta, közpénzszivattyúk működnek, amik a közpénzt magánzsebbe terelik át, ezért beszélhetünk arról, hogy a korrupció rendszerszintű és felülről vezérelt, több esetben legalizált.

"A korrpció a rendszer jellemzőjévé vált."

Korrupciós rendszerről lehet beszélni a Magyar Nemzeti Bankos alapítványok, a letelepedési kötvény-biznisz és a társasági adókedvezmények ügyében is.

"A korrupciós minták, tendenciák az évtized eleje óta stabilizálódtak. Nincs valódi hatalommegosztás, szisztematikusan nem működik a fékek és ellensúlyok rendszere."

Egy jó hír van: a bíróságok nem részrehajlóak.

A versenyképesség zuhanórepülésben

A korrupció megakasztja a gazdasági fejlődést, alacsony beruházási rátához vezet, a régióban itt a legkevesebb a magánberuházás.

A sikeres üzlet legfőbb akadálya a szabályozási bizonytalanság és a korrpució - válaszolták a felmérésben megkérdezettek.

A gazdaság nagyon kitett az uniós forrásoknak, 2016-ban az uniós pénzek a GDP 6 százalékát tették ki, ez minden eddiginél magasabb szám.

A versenyképességet nézve az elmúlt 15 évben zuhanórepülésben van az ország, az intézményi rendszer nem tudja elsősegíteni a versenyképességet, Magyarország a 114. helyen szerepel a listán.

"Magyarország versenyképessége nemcsak az EU28-ak átlagától tér el, a régiós átlag tekintetében is nyílik az olló. Magyarország lefelé tart, miközben a régiós és EU-s átlag javult az előző időszakhoz képest."

A közpénzek illetéktelen felhasználása, az igazságszolgáltatás függetlensége, a kormányzati politika átláthatósága, a részrehajló döntéseket tekinte Magyarország a régiós átlag alatt zárt, van egészen kirívóan rossz helyezés is.

Rendőrt már nem vesztegetünk

Martin József Péter idézett egy novemberi kutatási eredményükből is, aszerint az utcai korrupció - önbevallás alapján - visszaszorult, a hálapénz viszont továbbra sem. Az online pénztárgépek miatt és fehéredett a gazdaság, de azt még mindig "bennfenntes államkapitalizmus" jellemzi. Ami azt jelenti, vannak az egyenlők és egyenlőbbek, a jó kormányzati kapcsolattal rendelkezők jobban részesülnek a leosztható erőforrásokból.

"Elég megnézni a kormányközeli oligarchák mesés gazdagodását, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester már 28.-ik a Forbes listán."

Martin szerint "romlott demokrácia" van itthon, ami ugyan nem jogtisztelő, de nem is diktatúra. Ezzel a politikai, gazdasági rendszerjellemzőkhöz igazodik a korrupció természete is. A magyar társadalomra korrupcióvakság és apátia jellemző, az emberek nagy része tudatában van, hogy korrupt országban él, és hogy a korrupció probléma, ugyanakkor egyfajta tehetetlenség lett úrrá a társadalmon, nem nagyon látják, mit lehetne tenni - válaszolta Martin egy kérdésre a korábbi kutatásuk alapján.

Ráadásul nem is nagyon jelentenék, ha korrupciót tapasztalnak, a 20 százalékos jelentési hajlandóság a fehéroroszokéval és oroszokéval egyezik. "Más ligában játszunk sajnos" - értékelte az eredményt.

"Felteszem, hogy a kormányban olvasnak újságot" – válaszolt Martin arra, elküldik-e az elemzést a kormánynak. Van, amit elküldenek, de a jelentés kapcsán érdemi párbeszéd az elmúlt években nem alakult ki.

A korrupciót bíráló populisták a hatalomban maguk is korrupttá válnak

Erre az összefüggésre hívja fel a figyelmet a Transparency International kutatási igazgatója. Finn Heinrich a 2016-os jelentést kommentálva megállapítja: a populista politikusok felemelkedése jelentős részben annak köszönhető, hogy bírálják a korrupt eliteket, szembeállítva annak tagjait a marginalizálódó munkavállalókkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három férfi pályázik Merkel helyére, közülük kettőnek van oka haragudni rá

Három férfi pályázik Merkel helyére, közülük kettőnek van oka haragudni rá

Félig autós, félig gyalogos tüntetés jött össze az MTVA előtt

Félig autós, félig gyalogos tüntetés jött össze az MTVA előtt

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben