A végtelen lehetőségek iparága
Az űripar végtelen lehetőségeket nyit meg a vállalkozások előtt. Támogatási források is rendszeresen elérhetők a szektorban érdekelt piaci szereplők számára.
Eddig a pékségek, ételbárok, büfék, gyorsvendéglők a még friss, de megmaradt termékeiket egyszerűen kidobták. Ezek az élelmiszerek másnap már nem adhatók el, legalábbis a minőségre nagyon kényes francia fogyasztóknak nem. Eddig így volt.
Most viszont remek üzlet kínálkozik a vendéglátósnak és a fogyasztónak egyaránt, egy új applikációnak, a Too Good To Go (TGTG)-nak köszönhetően. Tavaly júniusban indította a bizniszt egy párizsi startup és ma már szinte az összes francia nagyvárosban működik. A vendéglátósok a kora esti záróra közeledtével elküldik ajánlatukat a TGTG-hez, a fogyasztók pedig elkezdik böngészni az így összeállt elektronikus étlapot. Friss pékárutól, a szendvicseken át, hamburgert, kínai, japán, indiai, vietnami vagy jellegzetes francia ételeket egyaránt választhatnak. Persze egy közeli büfé vagy bolt kínálatából, mert házhoz szállítás még nincs. De érdemes lesétálni a pékhez vagy a gyorsvendéglőbe, mert minimum hatvanszázalékos az árengedmény.
Egy komplett, bőséges vacsora 15 euró helyett 6-7 euróért, de néha még kevesebbért is kapható. Az öt-hateurós szendvicsek, saláták, burgerek pedig szinte már ingyen vannak 2-3 euróért. A rendelés, a fizetés az applikáción keresztül bonyolódik, a kereskedő minden tranzakcióval automatikusan egy eurót utal a TGTG-nek. Így mindenkinek megéri. A szemétbe szánt kajából még némi jövedelme lesz a vendéglátósnak, az éhes rendelő „bagóért” jut jó kajához, továbbá a keresletet és a kínálatot összehozó cég is kasszírozhat jövedelmet. Közben jelentősen csökken a kidobott, de még fogyasztható, sőt élvezhető élelmiszer mennyisége.
A hivatalos becslések szerint a francia áruházláncok évente 2,3 millió tonna élelmiszert dobnak ki, az éttermek és a vendéglátóhelyek pedig 1,5 tonnát.(A magyar helyzetről korábban már mi is írtunk.) A pocsékba ment, de még ehető kaják mennyisége sose lesz nulla, de a TGTG-nek és a hozzá hasonló kereskedelmi kezdeményezéseknek köszönhetően jelentősen csökkenthető. Hasonló kezdeményezések már működnek Dániában és Angliában is.
Lucie Basch, a TGTG alapítója elmondta a Le Figarónak, hogy a jótékonysági szervezetek csak onnan gyűjtenek élelmiszert, ahol azt viszonylag nagy mennyiségben tehetik. A kis vendéglátóhelyekre már nincs energiájuk, kapacitásuk. A TGTG viszont ezekre építi a bizniszt és így nem konkurál a karitatív szervezetekkel.
Az űripar végtelen lehetőségeket nyit meg a vállalkozások előtt. Támogatási források is rendszeresen elérhetők a szektorban érdekelt piaci szereplők számára.
Az öröklés előkészítése, a vagyon átruházása bonyolult, tudatosságot igénylő folyamat – különösen akkor, ha működő cég is van a javak között.
Milyen jogi megfelelési követelményekre kell figyelnie a vállalkozásoknak, ha MI-alapú eszközöket használnak a munkaügyi területeken?
Rövid távra is érdemes az időszakosan szabad forrásokat hozamot termelő formában tartani.
Az amerikai média korábban közölte, hogy Irán az Egyesült Államok katari bázisát készül megtámadni.
Bár a támadás meglepte a világot, voltak jól látható előjelei annak, hogy mire készül az Egyesült Államok.
Az elnökkel egyszer az irodájában, egyszer pedig Lengyelországban próbáltak végezni.
Új idegenrendészeti eljárás indul.
Orbán korábban azt mondta, ez tüdőn lőné a gazdaságot.
Fizikai és mentális megterhelésre figyelmeztetnek.
Július elején újabb hullámra lehet számítani.