szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

630 millió dollárt fizet ki Németország egykori büszkesége egy-egy amerikai és brit pénzügyi ellenőrző hatóságnak, mert a Deutsche Bank moszkvai irodáján keresztül több milliárd rubelt mostak tisztára New Yorkban és Londonban.

A Deutsche Bank kálváriája ezzel még nem ér véget, a Fed és a washingtoni igazságügyi minisztérium is vizsgálja az orosz pénzmosás ügyét. Mindez összefügg az Oroszország elleni szankciókkal is: Donald Trump korábbi nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy enyhíteni kívánja azokat, de a washingtoni kongresszus ellenzi ezt. John McCain republikánus szenátor, aki a szilvesztert Ukrajnában töltötte, megfenyegette Trump elnököt: ha rendelettel enyhíti vagy meg is szünteti a szankciókat Oroszország ellen, akkor ő törvényjavaslatot terjeszt be a washingtoni kongresszus elé. Egy megszavazott törvényt pedig még az elnök is csak nagyon nehezen bírálhat felül.

A tükör által homályosan ...

A New York-i és londoni pénzügyi hatóság az úgynevezett „mirror trade”, vagyis a tükörügyletek után érdeklődött. Ennek az a lényege, hogy a befektető rubelben köt üzletet Moszkvában, de ugyanez megjelenik New Yorkban vagy Londonban dollárban, illetve fontban. Oroszországból így síboltak ki milliárdokat az elmúlt években. A Deutsche Bank, melynek irodái már régóta működnek Moszkvában, New Yorkban és Londonban, ideális partner volt ehhez – írja a párizsi Le Monde.

A vizsgálat végül csak az ellenőrzés hiányát állapította meg és nem valamiféle bűnrészességet. A New York-i pénzügyi hatóság elnök asszonya közölte: az ilyen pénzmosás nemcsak azért veszélyes, mert zavart okozhat a nemzetközi pénzügyi rendszerben, hanem azért is, mert illegális célokra is felhasználhatják az így tisztára mosott pénzeket. Tehát például a terroristák is így juthatnak pénzhez. Éppen ezért vizsgálódik a washingtoni igazságügyi minisztérium, mely korábban hatalmas pénzbüntetéssel sújtotta a Deutsche Bankot még a 2008-as subprime botrány miatt.

A Fed, vagyis a központi bank pedig arra kíváncsi: milyen haszna volt a pénzmosásból a Deutsche Banknak? A német bank egyébként hosszú idő után most először mutatott ki nyereséget, és abban reménykedett, hogy végképp maga mögött tudhatja a kínos amerikai és brit vizsgálatokat. Nem így történt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!