szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A K&H Bank volt elnök-vezérigazgatója harmadrendű vádlott volt a Kulcsár-ügyben. Néhány nappal halála előtt kapta kézbe a határozatot, amely szerint az ügyében hozott felmentő ítélet jogerőre emelkedett.

Hosszú és súlyos betegség után múlt pénteken meghalt Rejtő E. Tibor, a K&H Bank korábbi elnök-vezérigazgatója - értesült a Magyar Nemzet.

Rejtő E. Tibor a Kulcsár-botrány harmadrendű vádlottja volt, a brókerbotránnyal összefüggésben sikkasztással vádolták. Rejtő halála előtt néhány nappal kapta kézhez azt az értesítést, amelyből megtudta, hogy a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség visszavonta a bankár ügyében hozott felmentő ítélet elleni fellebbezést. Így tehát jogerőre emelkedett az ártatlanságáról szóló bírói döntés - csaknem 14 évvel az után, hogy - mint Kulcsár Attila mentorát - gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség.

©

A Kulcsár-ügy az új évezred első nagy brókerbotránya volt, bár a Buda-Cashez és a Quaestorhoz képest szerény, 20 milliádos összeget sikkasztottak el. Emellett 8 milliárd forintos károkozást is feltárt a nyomozás.

Az ügyben exponálódott Pannonplast törvénytelen felvásárlásához állami pénzeket is felhasználtak, s így vált nyilvánvalóvá, hogy a költségvetésből előre kiutalt, nagyberuházásokra szánt pénzeket szinte ellenőrizetlenül mozgathatják, tőzsdézhetnek vele, és a profitot zsebre tehetik. 

A K&H brókerbotránya is arra a sorsra jutott, mint számos más nagy gazdasági ügy, amelyből politikai hasznot akartak húzni. A nyomozás többször félresiklott, és emiatt elhúzódott. Ebben az is közrejátszhatott, hogy az ügy főnyomozóját, az azóta ügyvédként praktizáló Molnár Csabát koholt vádakkal bíróság elé állították, ahol évekkel később felmentették, de addigra rendőri karrierjét már végérvényesen tönkretették.

Az első eljárásban született többéves börtönbüntetéseket és felmentéseket egyaránt tartalmazó ítéletet másodfokon hatályon kívül helyezték, és évekkel a nyomozás kezdete után vita robbant ki az igazságszolgáltatás berkein belül, hogy amit Kulcsár és társai tettek, az valóban sikkasztás, vagy esetleg csalás.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Egy tanú szerint Kulcsár Attila volt a bank második embere

Kulcsár Attila volt a második ember a K and H Banknál, Rejtő E. Tibor elnök-vezérigazgatóval bizalmas, baráti viszonyt ápoltak - derült ki az egyik volt banki alkalmazott vallomásából a brókerper pénteki tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon.

MTI Itthon

Kulcsár-ügy: Rejtő E. Tibor ügyvédje felmentést kért

Rejtő E. Tibor, a K and H Bank egykori elnök-vezérigazgatójának ügyvédje bűncselekmény hiányában kérte védence felmentését a bűnsegédként elkövetett sikkasztás vádja alól a Kulcsár-ügyben a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön véget ért perbeszédében.