szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Örülhetnek a moszkvai hruscsovkák lakói, ha megtartja ígéretét Putyin és az orosz főváros polgármestere. A régi, lepukkant ötszintes házakból nemsokára újakba költözhetnének ugyanis.

Az orosz elnök kedden utasítást adott Szergej Szobjanyin moszkvai polgármesternek, hogy bontsák le az 1950-60-as években épített ötszintes házakat, az úgynevezett hruscsovkákat, és a helyükön építsenek új, korszerű házakat. A moszkvai hatóságok a bontást két éven belül végre akarják hajtani.

Ezeket a lakótelepi szociális lakásokat tömegesen építették a rászorulóknak az egykori Szovjetunióban, abban az időszakban, amikor Nyikita Hruscsov volt a kommunista párt első titkára (1953-1964). Róla nevezték el a moszkvaiak ezeket a házakat hruscsovkáknak. Élettartamukat eredetileg 25 évre tervezték, és mára használhatatlanná váltak.

Szűk, kényelmetlen lakások ezek, a házakban nincs lift, nincs pince, elöregedett a vízvezeték, a csatornarendszer, a falakon repedések jelentek meg, az erkélyek "lógnak" – jellemezte a helyzetet a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a moszkvai polgármester, amikor Putyinnal tárgyalt.

A helyzet sürgős megoldásra vár, Szobjanyin szerint (a 11,9 milliós) Moszkvában 25 millió négyzetméterre tehető az elavult lakások összterülete, és körülbelül 1,6 millió ember él ilyenekben.

A fővárosi hatóságok néhány éve megkezdték a források elkülönítését ezen régi házak teljes felújítására, de egy sor nehezen megoldható problémába ütköztek. Putyin a találkozón úgy vélte: a legjobb az lenne, ha ezeket az öreg épületeket lebontanák, és a helyükön újakat építenének. Szerinte a moszkvaiak is a bontást és új házak építését szeretnék.

"Csak az a kérdés, hogy milyenek Moszkva, a fővárosi költségvetés lehetőségei, hogyan lehet befektetőket találni, és így tovább" – jegyezte meg.

A moszkvai polgármester szerint az orosz hatóságok úgy tervezik, hogy a "hruscsovkákat" két éven belül, 2017-2018-ban lebontják. Az elöregedett épületekben, köztük az ötszintesekben lakó moszkvaiakat pedig a tervek szerint lehetőleg ugyanabban a kerületben felépülő új házakba költöztetik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!